Za 20 dana konkurs za odlazak penzionera u banje o trošku države

0

Za više od 80.000 socijalno ugroženih penzionera širom Srbije, kojima se i do sada pomagalo pri kupovini hrane, lekova i ogreva, ove godine obezbeđeno je tri puta više novca nego prethodnih godina, kaže Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

Reč je o novcu predviđenom za društveni standard penzionera kojim se pokrivaju troškovi socijalno ugroženih, ali i besplatni odlazak penzionera u banje. Inače, novac se obezbeđuje od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, kaže on.

Zbog činjenice da je sve više onih koji nisu u mogućnosti da sami od svoje penzije kupe ogrev i lekove, zatraženo je da dođe od izmene uredbe koja reguliše pitanje društvenog standarda penzionera s namerom da se ubuduće više sredstava obezbeđuje za socijalno-ugrožene.

– To što je odlučeno da se fond para za socijalno ugrožene poveća tri puta neće ni na koji način ugroziti one koji će besplatno na rehabilitaciju u banje i ove godine – kaže Perić i podseća da je i lane više od 13.000 penzionera o trošku Fonda PIO bilo na oporavku.

Razlika je jedino što ove godine konkurs za rehabilitaciju malo kasni, pa će biti raspisan za 20 dana, a liste s imenima onih koji će na besplatno lečenje biće objavljene sredinom maja.

Ko će imati pravo na besplatno lečenje zavisiće od visine penzije, dužine staža osiguranja, dužine korišćenja penzije, dok su korisnici prava na tuđu negu i pomoć dobijali dodatnih 10 bodova, a deca s porodičnom penzijom još pet.

Od pre nekoliko godina zainteresovani mogu i da na listu želja stave banju u koju bi najradije otišli.

Prema prošlogodišnjem konkursu, pravo na besplatnu rehabilitaciju u stacionarnim zdravstvenim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima u trajanju od 10 dana imali su korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija. Uslov je bio i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije i da im je penzija niža od prosečne, pod uslovom da nemaju druga primanja i da nisu koristili to pravo u prethodnih pet godina.

Boravak u banji regulisan je pojedinačnim ugovorima sa svakom banjom i njima se precizira obim terapija za svakog korisnika. To podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, sve specijalističke preglede i vizite odeljenskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.