Do kraja godine povećanje plata zaposlenim u javnom sektoru

0

Plate u javnom sektoru, koje prima skoro 600.000 zaposlenih u Srbiji, mogle bi da budu veće za šest, najviše sedam odsto u proseku, a povećanje se može očekivati i ove godine, piše Blic.

Kako saznaje list, tolike su mogućnosti za povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta, a rast od oko šest odsto Vlada je načelno dogovorila i sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) prilikom prethodne posete misije fonda Srbiji u maju ove godine.

Povećanje bi trebalo očekivati krajem ove godine, najkasnije do januara 2020, a nije isključeno da bude i veće od trenutno ekonomski opravdanog.

Izvor „Blica“ iz Vlade Srbije je kazao da je rast od oko šest odsto „nešto što je realno s obzirom na to da će za toliko nominalno biti uvećan BDP Srbije“.

Kako se dodaje, nije isključeno i veće povećanje, kao što je bilo i prethodne godine.

Podseća se da je rast od oko šest procenata bio ekonomski opravdan i realan u prošloj godini, ali da je Vlada „pomoću nekoliko trikova, od kojih je jedan bio ukidanje doprinosa za nezaposlene, uspela da namakne veće povećanje“.

„To bi vrlo verovatno moglo da se dogodi i ove godine, samo je pitanje na koji konkretno način“, rekao je izvor „Blica“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.