Đumbir ima 6 neverovatnih lekovitih dejstava

0

Đumbir – lekovita biljka, koja liči na mešavinu trske i bambusa, ima razgranat rizom (koren đumbira), koji se koristi u pripremi jela i lečenju.

Đumbir se konzumira u najrazličitijim varijantama: u sirovom stanju, rendan, kuvan, pripremljen kao turšija ili u obliku čaja, a danas se sve češće koristi i u kozmetici.

Koren biljke je bogat gvožđem, vitaminima, kalcijumom, kalijumom i eteričnim uljima, ali za njegovo lekovito dejstvo najzaslužnija su dva sastojka. Gingeroli su odgovorni za njegov ljut ukus, a posle dužeg čuvanja i sušenja, gingeroli se pretvaraju u još ljuće šogaole.

Ublažava mučninu

Ljute supstance iz đumbira podstiču lučenje enzima za varenje. Zbog toga je đumbir odličan za lečenje oboljenja gastrointestinalnog trakta. Samim tim, efikasan je u slučaju mučnine tokom putovanja, ali i onda kada je ona izazvana hemoterapijom. Istraživanje sprovedeno u Kejptaunu pokazalo je da đumbir ublažava jutarnju mučninu u prvim mesecima trudnoće.

Ublažava bol i sprečava upale

Gingeroli deluju na sličan način kao i acetilsalicilna kiselina, pa đumbir često nazivaju “prirodnim aspirinom”. Deluje i na blaže bolove.

Ljute supstance deluju i protiv upala. Ako vas bole mišić posle treninga, pomoći će vam dva grama sirovog ili kuvanog đumbira: možete da ga jedete sirovog, u obliku salate, a ako vam je previše ljut, skuvajte čaj od njega.

Koren đumbira nalazi primenu u lečenje oboljenja zglobova, kao što je artroza, a studije pokazuju da deluje i protiv menstrualnih tegoba: četiri puta dnevno po 250 miligrama praha sušenog korena đumbira ima isto dejstvo kao i tableta “ibuprofena” od 400 miligrama.

Doprinosi zdravlju kože i kose

Ljuti sastojci podstiču cirkulaciju, što je veoma dobro za zdravu kožu. Ulje đumbira možete da utrljate u kosu kako biste podstakli njen rast i uklonili perut. Zbog protivupalnog dejstva, đumbir je odlično sredstvo protiv bubuljica.

Deluje protiv prehlade i gripa

Đumbir doprinosi bržem izlečenju oboljenja bronhija i gripa, jer rastvara sluz, a gingeroli i šaogali podstiču znojenje. Ako ste prehlađeni, popijte topao čaj od đumbira i limuna.

Jača kardiovaskularni sistem, snižava holesterol

Ljuti sastojci podstiču cirkulaciju i snižavaju holesterol, a za dobre rezultate dovoljno je dva grama đumbira dnevno.

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.