U maju i novembru vojne vežbe za one koji nisu služili vojsku

0

Povodom medijskih izveštaja o pozivima „za vojne vežbe” koji stižu građanima, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je reč o redovnim pozivanjima vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.

Tokom godine, u skladu sa potrebama Vojske Srbije, biće pozvano na obuku nekoliko stotina vojnih obveznika iz ove kategorije kako bi stekli osnovna vojnička znanja, navodi se u saopštenju. Ova obuka se sprovodi da bi se popunile jedinice Vojske Srbije muškarcima iz rezervnog sastava mlađih godišta. Oni će se pozivaati na obučavanje u skladu sa planovima i potrebama Vojske Srbije.

U Ministarstvu odbrane podsećaju da je prošlog oktobra prvi put organizovano obučavanje muškaraca iz rezervnog sastava koji nisu odslužili vojni rok. Na obučavanje, u centre za osnovnu obuku Vojske Srbije na prvi deo obučavanja – osnovnu obuku, tada je upućena prva grupa vojnih obveznika koji su prevedeni u rezervni sastav (stariji od 30 godina), a koji nisu odslužili vojni rok.

Tokom ove godine planirano je njihovo upućivanje u centre za specijalističku obuku Vojske Srbije. Za 2019. planirana su dva termina za osnovnu obuku – u maju i novembru.

„Obučavanje lica sastoji se iz osnovne obuke koja ima dve faze. Prva faza obuke traje 15 radnih dana i druga faza, specijalistička obuka, traje takođe 15 radnih dana”, objašnjava se u saopštenju.

Celokupan proces obuke, kako se navodi, realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine – po 15 radnih dana u kalendarskoj godini.

„U skladu sa članom 49. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi služba u rezervnom sastavu traje do kraja godine u kojoj lice navršava 60 godina života, a cilj sprovođenja navedene obuke jeste obučavanje mlađih kategorija lica, od 30-35 godina života”, napominje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.