Danas je 28 godina od otmice i ubistva iz voza u Štrpcu

0
Spomen obeležje građanima Prijepolja otetim u Štrpcima
Spomen obeležje građanima Prijepolja otetim u Štrpcima

Rodbina otetih i prijatelji, u Prijepolju, Podgorici i Bijelom Polju, položiće danas cveće kod “spomen obeležja nedužnim žrtvama”.

“Sećanjem želimo da iskažemo poštovanje i javni znak, da stradale ne možemo i nećemo zaboraviti, kao ni sve što je povezano sa zločinom, zločincima i nalogodavcima”, navodi se u njihovom saopštenju, prenela je agencija Mina.

Podsetili su da su putnici oteti iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, na lokalnoj Železničkoj stanici Štrpci, kada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz voza 20 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat i jedno neidentifikovano lice.

Stajanje u crnini i ćutanju u centru Beograda

Nevladina organizacija Žene u crnom najavila je da će danas, na 28. godišnjicu zločina u Štrpcima, kada je ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti, organizovati stajanje u crnini i ćutanju u centru Beograda.

Žrtve zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Telo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga, ukazale su Žene u crnom.

Za taj zločin do sada su pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na 15 godina zatvora, a Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu i osuđen je na pet godina zatvora.

Za zločin u Štrpcima trenutno su u toku postupci pred sudovima u BiH i Srbiji.

Žene u crnom su ukazale da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, iako nadležno za brigu o civilnim žrtvama rata, više godina ignoriše porodice žrtava, od kojih su većina bili državljani Srbije, navodeći da su članovi porodica žrtava tog zločina uskraćeni za prava samo zbog toga što su stradali van Srbije.

“Oni ne mogu da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata, iako su bili njeni građani. Taj status bi im omogućio materijalno mesečno obešćećenje. Kroz taj čin država bi na sebe preuzela odgovornost za počinjen zločin”, smatraju Žene u crnom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.