Humanitarna akcija – Za Vasilijev prvi korak

0

Vasilije Baković je dvogodišnji dečak iz Prijepolja koji je rođen prevremeno usled čega je došlo do oštećenja koje je izazvalo hipertonus ruku i nogu. Da bi samostalno prohodao, Vasiliju su potrebne operacije, banjska lečenja i različita ortopedska pomagala.

Njegovi roditelji Nevena i Darko Baković obraćaju se svim dobrim ljudima sa apelom da pomognu donacijama u prikupljanju nešto više od sedam miliona dinara koliko im je za sada potrebno da bi Vasilije napravio svoj prvi korak.

Vasilije je prevremeno rođena beba u sedmom mesecu trudnoće i rođen je sa svega kilogram i dvesta grama zbog čega je prve mesece života proveo u inkubatoru.

Bio je dva meseca u Kargujevcu na neonatologiji. To je prouzrokovalo niz dijagnoza i problema. Najveći problem mu je za sada taj hipertonus. Mi redovno idemo na vežbe u Beograd u kliniku „dr Miroslav Zotović“ u Sokobanjskoj. Tu provodimo sigurno po tri meseca. Dođemo na neko kratko vreme kući i onda opet. On ne može još uvek da samostalno sedi, ni da hoda. Može da hvata predmete u ruku, ali ne baš lepo kako bi trebalo. Govori, ali dosta slabo, samo osnovno – objašnjava Vasilijeva mama Nevena Baković, probleme sa kojima se ovaj dečak od rođenja bori.

Jedno od rešenja za napredak u oporavku malog Vasilija je operacija na privatnoj klinici u Ćupriji.

Dolaze iz Rusije doktori. Ta operacija se radi laserski. Ulazi se u nerve i opuštaju se ti mišići. Produžavaju se tetive na nogama da bi se opustili ti mišići i da bi on mogao da hoda. Kako bude rastao i razvijao se moraće opet da se radi ta operacija da bi se produžavale tetive. Operacija trenutno košta tri hiljade evra bez smeštaja – priča Nevena.

Василије је са физикалним терапијама и вежбама почео још док је имао четири месеца. Редовна бањска лечења, ортопедска помагала и друга специјализована опрема која му је потребна за развој су веома скупи и превазилазе породични буџет.

Na primer taj frostender koji imamo, zatim hodalica, longete, aparatići… Trebaju mu ta specijalna kolica i još dosta toga. Na primer ta kolica koštaju trista hiljada dinara, ova stajalica koja mu je potrebna oko tri hiljade evra – sumira ukratko Nevena šta im je neophodno za Vasilijev brži razvoj.

Od nedavno za Vasilijevo lečenje sredstva se prikupljaju preko Fondacije „Budi human“ i za operacije, banjska lečenja i troškove smeštaja i putovanja za sada je potrebno 7 miliona 198 hiljada dinara. 

Pozvala bih sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da nam pomognu na bilo kakav način. Eto bar tu jednu poruku ako mogu da pošalju 1402 na 30 30 i zahvaljujemo se svim ljudima koji su nam pomogli i koji nam pomažu – dodaje Nevena Baković.

Osim slanja poruke, uplate se mogu vršiti i na dinarski i devizni račun i zato hajde da svi zajedno pomognemo Vasiliju i njegovim roditeljima u što bržem oporavku i bezbrižnijem detinjstvu.

Izvor: Foruminfo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.