Site icon Radio Prijepolje

Od danas skuplje cigarete!

Afbeelding van Silvia via Pixabay

Afbeelding van Silvia via Pixabay

Planirani januarski krug poskupljenja kutije cigareta za po 10 dinara biće nastavljen kroz nove cenovnike danas i 20. januara tako da će paklica koštati između 310 i 600 dinara.

Cigarete nekih proizvođača već su poskupele, a danas i 20. januara stupiće na snagu i cenovnici drugih brendova.

Novi cenovnici njihovih proizvoda objavljeni su u Službenom glasniku, a od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara.

Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo polovinom godine. Poslednje poskupljenje cigareta bilo je polovinom prošle godine, a ovaj način podizanja cena trajaće sve do 2025. godine.

Na cenu cigareta zaračunava se i propocionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjen.

Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođaći će povećati cenu cigareta za 10 dinara po kutiji.

Uvećan je i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za dinar po milimetru, a poskupljuje i nesagorevajući duvan.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine predviđeno je da se uvećavaju akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta.

Izvor: Tanjug

Exit mobile version