Od danas skuplje cigarete!

0
Afbeelding van Silvia via Pixabay
Afbeelding van Silvia via Pixabay

Planirani januarski krug poskupljenja kutije cigareta za po 10 dinara biće nastavljen kroz nove cenovnike danas i 20. januara tako da će paklica koštati između 310 i 600 dinara.

Cigarete nekih proizvođača već su poskupele, a danas i 20. januara stupiće na snagu i cenovnici drugih brendova.

Novi cenovnici njihovih proizvoda objavljeni su u Službenom glasniku, a od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara.

Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo polovinom godine. Poslednje poskupljenje cigareta bilo je polovinom prošle godine, a ovaj način podizanja cena trajaće sve do 2025. godine.

Na cenu cigareta zaračunava se i propocionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjen.

Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođaći će povećati cenu cigareta za 10 dinara po kutiji.

Uvećan je i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za dinar po milimetru, a poskupljuje i nesagorevajući duvan.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine predviđeno je da se uvećavaju akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.