Danas počeo Ramazanski post

Počinje najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere Ramazan, mesec posta tokom kojeg se verujući muslimani sveta uzdržavaju od hrane, pića, ali i loših misli i dela od jutra (sehur) do večeri (iftara).

0

U petak 24. aprila 2020. godine počinje sveti mesec, odnosno muslimani će zapostiti prvi dan ramazana, koji će kao i obično uneti posebnu atmosferu u domove vernika.

Ove godine (2020/1441) Ramazan ima 30 dana, počinje 24. aprila a završava se 24. maja.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je nedelja, 24. maj 2020. Nešto više od dva meseca kasnije, uslediće i Kurban-bajram – u petak, 31. jula 2020.

Post je stroga obaveza za svakog, kako se navodi, “punoletnog i zdravog muslimana i muslimanke”. Ramazanski post je najveća verska obaveza, pa ako se propusti na vreme ispostiti, obavezno je naknadno napostiti.

Za vreme ramazana islamskim vernicima je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), seksualni odnosi i pušenje duvana.

Post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti.

Nakon obavljenog iftara, popije se kafa i džematlije odlaze na teravih-namaz (ramazanska molitva) u najbližu džamiju. Čak i oni koji rietko posećuju džamije, tokom ramazana uglavnom redovno idu na teravije.

Post nije samo post od jela i pića, već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom i suosećajnošću.

Deo ramazanske tradicije su pitaljke ili ramazanke, posebne lepinje koje pekari prave samo tokom Ramazana.

Tokom ramazanskog posta, mogu se uzimati dva obroka večernji (iftar) i jutarnji (sehur) pa se i pitaljke peku tokom celog dana ili noći da budu tople. Pred pekarama tada su gužve jer na trpezi za iftar ili sehur pitaljke su obavezne.

Koristi posta

“Post je vežba izdržljivosti, snage volje i vere. Musliman odlučuje postiti da bi ispunio obvezu prema Bogu i tako učvršćuje svoj karakter uskraćujući ispunjenje osnovnih ljudskih potreba za jelom i pićem. Post je sredstvo promovisanja solidarnosti sa onima koji žedne i gladuju zbog siromaštva, a ne svojom voljom.

Post je u službi zdravlja.

Smatra se da se uz post telo lakše očisti od nagomilanih štetnih stvari.”
Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

Ramazanska vaktija za 2020. godinu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.