U Prijepolju uvedena vanredna situacija

0

Štab za vanredne situacije Opštine Prijepolje uveo je danas u 9:30 vanrednu situaciju zbog novog nadolaska Lima, obilnih padavina koje ne prestaju i prognoze u Crnoj Gori.

U narednim satima očekuje se prelazak kote uvođenja vanredne odbrane od poplava od 300 centimetara u Prijepolju. Prognoze predviđaju veći vodostaj nego u novembru i decembru prošle godine kada je Lim dostizao kote od 327 i 333 centimetra. Kao i tada, Štab je doneo odluke da preduzme preventivne mere. Pre mesec dana, Lim se izlio u Brodarevu, Ivanju i Zalugu. U Brodarevu i Zalugu voda je tada poplavila najbližih domaćinstava, a poplavljena je i velika površina poljoprivrednog zemljišta i priobalja. Zbog bezbednosti zatvoren je Viseći most u centru Prijepolja, a zbog izlivanja vode obustavljen je saobraćaj na putu pored Lima u Ivanju i delu ulice Rifata Burdževića Trša, koji prolazi ispod mosta kod Železničke stanice. Isto će se dogoditi i u narednim satima.

Džakovi sa peskom se već isporučuju na ugrožene lokacije u Brodarevu i Prijepolju gde će se u narednom periodu postaviti na mestima gde postoje prekidi zaštitnog zida u ulici Sandžačkih brigada.

Predsednik Opštine Prijepolje Vladimir Babić apeluje na budnost građana u priobalnom području. Kaže da je vanredna situacija uvedena na teritoriji cele opštine preventivno, zbog očekivanog poplavnog talasa Lima i zbog obilnih padavina i očekivanja da će doći do nadolaska rečica i potoka bujičara. U toku dana u Prijepolje će doći rukovodioci JVP „Srbijavode“ kao i starešine Sektora za vanredne situacije.

Zbog trenutnog stanja i prognoza da će se pogoršati, tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst, koje je bilo zakazano za četvrtak, 19. januar, ispod Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Prijepolju, neće biti održano, a sve aktivnosti će biti usklađene sa novonastalom situacijom.

Izvor: foruminfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.