Prijepoljska bolnica dobila savremen ultrazvučni aparat

0
foto: A.Rovčanin
foto: A.Rovčanin

Na inicijativu episkopa mileševskog Atanasija, Fondacija Princeze Кatarine donirala je Opštoj bolnici u Prijepolju savremen kardiološki ultrazvučni aparat, vredan skoro 6,4 miliona dinara.

Uz pomoć ovog uređaja, kardiolozi će znatno lakše moći da pouzdano dijagnostikuju oboljenja u ranoj fazi i vrše preglede kardio vaskularnih pacijenata.

Kardiovaskularni pacijenti iz Prijepolja, do sada su na lečenje išli u druge zdravstvene ustanove. Međutim, zahvaljujući donaciji Fondacije Princeze Katarine, najsavremeniji ultrazvučni aparat stigao je u prijepoljsku bolnicu, pa će ta praksa ubuduće biti promenjena.

– U našoj bolnici se iz tehničkih razloga nisu radili ultrazvučni pregledi srca. Aparat koji imamo je vremešan i često se kvario i nalazio u servisima, tako da smo imali potrebu za jednim novim savremenim aparatom koji bi zadovoljio potrebe i lekara i pacijenata. Zahvaljujući Fodaciji Princeze Katarine takav aparat smo i dobili – kaže prvi čovek prijepoljske bolnice dr Zoran Drobnjak.

Rad sa kardiološkim bolesnicima, da bi bio kvalitetan ultrazvučni pregled srca je jedan od osnvnih dijagnostičkih postupaka, pa će novi aparat u mnogome olakšati posao lekarima.

– Ultrazvukom se stiče utisak o zdravstvenom stanju pacijenata sa kardiloške strane, omogućava im se ordiniranje odgovarajuće terapije, procenjuje se mogućnost i potreba slanja na dalju dijagnostiku i prati se njihovo stanje posle kardiohirurških intervencija – naglasila je dr Mirjana Kurkić načelnica internog odeljenja.. 

Direktor ZC Užice dr Miloš Božović, potsetio je da ovo nije prva pomoć Fondacije Princeze Katarine zdravstvu Zlatiborskog okruga.

– Želim da se ovom prilikom zahvalim i Fondaciji princeze Katarine i vladiki Atanasiju, jer ako je sa nekom donacijom u opremi ostvaren pun pogodak, onda je to urađeno sa ovim kardiološkim ultra zvučnim aparatom – naglasio je dr Božović.

Vladika Atanasije u pisanoj izjavi izrazio je zahvalnost donatoru i istakao da će ovo huamano delo, obradovati ne samo zdravstvene radnike nego i pacijente kojima bude pružena pomoć.

Izvor: PP Media

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.