Sa biroa u martu izbrisan 18.551 nezaposleni

0

Samo ovog marta sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) izbrisan je 18.551 nezaposleni. Njih 7.668 suočilo se sa takvim problemom, jer se nisu pridržavali zakonskih odredaba. Od tog broja 6.735 neopravdano se nije javilo ili odazvalo pozivu NSZ-a, zbog čega su izbrisani na određeni rok, dok se 827 građana nije odazvalo na individualni razgovor sa savetnikom, a devet nezaposlenih je svojom krivicom prekinulo ili nije završilo dodatno obrazovanje.

U najnovijem Statističkom biltenu NSZ-a piše i da se 19 nezaposlenih nije javilo poslodavcu kojem ga je NSZ uputio za zaposlenje, dok osam građana nije prihvatilo dodatno obrazovanje i obuku, a samo sedam njih je odbilo ponuđeno učešće u programu aktivnih mera za zapošljavanje.

Ipak, evidencija o nezaposlenima prestala je da se vodi i zbog toga što su se neki zaposlili, kao i zbog ostalih aktivnosti, i to za 9.419 građana, a zanimljiv je podatak da su od svih tih ljudi samo dve nezaposlene osobe osnovale samostalnu delatnost sredstvima NSZ-a, zbog čega su izbrisane sa biroa rada, dok je 412 ispunilo uslov za penzionisanje. Među njima, 714 je navršila 65 godina.

Sa evidencije su se tokom marta odjavile i 234 nezaposlene osobe, a 76 iz ostalih razloga. Među takvima su bili i slučajevi smrti ili preseljenja korisnika.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.