U nedelju 11. avgusta muslimani proslavljaju Kurban bajram

0

Prema kalendaru (vaktiji) Islamske zajednice Kurban-bajram ove godine obeležava se u nedelju, 11. avgusta.

Kurban bajram se proslavlja četiri dana i počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana.

Za islamske vernike, Kurban bajram je i dan vere u Boga, razumevanja i ljubavi, a njihovu važnost određuje klanje kurbana”.

kurban2

Prvog dana Kurban bajrama očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu. Darivanje tokom Bajrama takođe je tradicija. Nešto je novija takozvana “bajram banka” – darivanje novcem, obično dece.

bajram banka

Za Kurban bajram žene pripremaju bogate trpeze za goste koji će u dane praznika posetiti njihove domove.

bajramska trpeza

Praznik se dočekuje u kućama. U zoru se odlazi u džamije na sabah-namaz, čeka se izlazak sunca i klanja se Bajrman namaz.

Posle čestitanja, odlazi se na groblja, a potom kućama gde je, prema pravilima šerijata, sve pripremljeno za žrtvu Kurbana.

kurban - Copie

Kurbansko meso se deli na tri dela, od kojih je jedan namenjen siromasima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Taj čin je sam po sebi i humanitarno-socijalni, a pošto je dozvoljeno da se kurbansko meso može podeliti i nemuslimanima, cilj mu je i zbližavanje ljudi i negovanje dobrosusedskih odnosa.

kurban

Zabeleženo je da je prorok Muhamed prvi deo mesa koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, uvek poklanjao komšijama – jevrejinu i hrišćaninu.

hadz

Kurban bajram je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, a obeležava ga deljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani kada milioni muslimana idu na hodočašće u Mekku i Medinu.

Hadž je u islamu namera i putovanje (hodočašće) u Mekku s ciljem obavljanja određenih obreda posete Kabi, najvećem islamskom svetištu. To je “peti stup islama” – sam put zove se hadžiluk, a hodočasnik hadžija.

Hadž je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

bajram

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.