Ekološka bomba u Prijepolju i dalje tinja a političke volje za rešenje problema nema

0

“Ekološka tempirana bomba”, koja u Prijepolju tinja od ponedeljka 5. avgusta uveče a stanje je „nikad gore” – gotovo cela limska dolina je u dimu i smradu.

Proglašena je vanredna situcija, a vatrogasci kažu da je saniranje požara otežano zbog debljine naslaga, kao i da nije izvesno kada će biti ugašen.

Pored akutne opasnosti po zdravlje, nekontrolisano gomilanje đubreta na ovoj deponiji može dovesti i do „stvarne katastrofe širih razmera”.

Opština Prijepolje je dobila tri miliona dinara za saniranje i zatvaranje deponije Stanjevine, a prema odluci Vlade Srbije otpad treba da se usmeri na regionalnu deponiju u Užicu, prenosi list Danas. A da bi se to desilo, potrebno je da se završe radovi na proširenju užičke deponije.

Na divljim deponijama povećava se broj glodara koji prenose razna oboljenja, a za njima i čitav niz predatorskih vrsta, od zmija do lisica i vukova.

Poseban problem predstavljaju i otrovi koji se bacaju na ovim mestima i time kroz lanac ishrane dovode do trovanja divljih životinja ali i ljudi.

Predstavnici vlasti u Prijepolju Dragoljub Zindović, Stanko Kijanović i Milan Gačević obećavali su rešavanje ovog problema još od 2017 godine ali je sve ostalo na lažnim obećanjima.

I ako je za rešavanje problema divlje deponije na ulasku u grad, Opština Prijepolje dobijala u više navrata novac za rešavanje ovog ekološkog problema nema političke volje da bude rešena. Građani se pitaju gde su završile te pare dok se već danima dave u smradu i dimu koji se širi gradom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.