Prema obećanjima do iduće jeseni srediće se deponija smeća

0

Ako je suditi po rezultatima razgovora i obećanjima, do naredne jeseni trebalo bi da bude rešen najveći prijepoljski komunal ni problem, a to je deponovanje smeća.

Naime, zamenik predsednika opštine Prijepolje Stanko Kijanović imao je sastanak u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i razgovarao je sa pomoćnikom ministra Filipom Abramovićem i savetnikom Sašom Radulovićem koji su se složili da je pitanje prijepoljske deponije i sanacija smetlišta jedno od urgentnih i obećali maksimalnu podršku kad je reč o finansijskim sredstvima kojima će biti podržani projekti koji se odnose na ovaj problem.

Ovo ministarstvo je raspisalo konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda, u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara, koja će biti raspodeljena za podršku projektima i drugim aktivnostima lokalnih samouprava za unapređenje zaštite životne sredine u oblasti upravljanja otpadom.

– Imajući u vidu kompleksnost situacije i stanja u prijepoljskoj opštini dobili smo punu podršku i za očekivati je da dobijemo i maksimalan iznos, odnosno 80 procenata od vrednosti projekta za sanaciju starog otpada u Stanjevinama, rekao je Stanko Kijanović, zamenik predsednika opštine Prijepolje.

Pored toga, dogovoreno je da se radi zajednički projekat transfer stanice na lokaciji Banjica za tri opštine (Nova Varoš, Priboj i Prijepolje) koji će finansirati Ministarstvo za zaštitu životne sredine. „Uskoro će biti održan sastanak sa predstavnicima ove tri ali i sjeničke opštine ukoliko i ona bude zainteresovana i mi bi smo od septembra naredne godine otpad odvozili do transfer stanice gde bi se on selektovao, a potom dalje odvozio na deponiju Duboko. To bi, verujemo, značilo da će do jeseni sledeće godine prestati da se koristi lokacija u Stanjevinama i da će smetlište biti sanirano“, kaže Kijanović.

Takođe je sugerisano da se pri izradi budžeta za narednu godinu, planiraju izvesna sredstva za projektnu dokumentaciju koja se odnosi na prečišćavanje otpadnih voda kako bi prijepoljska opština mogla da bude konkurentna kod evropskih fondova koji izdašno finansiraju ovakve projekte.

“Vrlo smo zadovoljni što je opština Prijepolje kroz Plan generalne regulacije već odredila lokaciju za postrojenje i trase cevovoda što će znatno olakšati celu proceduru”, kazao je Stanko Kijanović posle sastanka u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.