29. novembar – nekada smo slavili Dan Republike

0

Iako je SFRJ odavno prestala da postoji, u ex-yu zemljama ali i u dijaspori, mnogi pripadnici srednjih generacija rado se sećaju proslave 29. novembra.

Crvene marame i plave kapice s petokrakom za đake prvake, partizanski filmovi na televiziji, jesenji raspust za decu i odrasle, svadbe, i – nezaobilazni svinjokolj i čuvene partizanske pesme. Jednom rečju – Dan Republike.

Istorijski, 29. novembar obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a, kada je u Jajcu 1943. doneta odluka o federalnom ustrojstvu države, a u stvarnom životu bio je praćen pravom svečarskom atmosferom, obiljem hrane i pića, svečanim akademijama i naravno, neradnim danima…

Nakon završetka rata, 1945. godine, 29. novembar se slavio kao Dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ – proslavljao se dva neradna dana u glavnim gradovima republika bivše države.

Dok se proslavljao, praznik je pratila potpuna euforija. U većini krajeva u Srbiji obavljao se svinjokolj, tada su se najčešće zakazivale i svadbe…

Najveće ushićenje vladalo je kod prvaka koji su na taj dan postajali pioniri i koji su i usred noći morali znati čuvene stihove “Svečanog pionirskog obećanja”:

Danas, kada postajem pionir
Dajem časnu pionirsku reč:
Da ću marljivo učiti i raditi
I biti veran i dobar drug;
Da ću voleti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
I ideje za koje se borio Tito;
Da ću ceniti sve ljude sveta
koji žele slobodu i mir!

I nisu samo te rečenice odjekivale školama, ulicama, na televiziji. Mogle su se čuti i partizanske pesme kao što je čuvena “Sa Ovčara i Kablara”, zatim “Po šumama i gorama”, “Nas dva brata”, “Od Vardara pa do Triglava”, ali i neke manje poznate.

Poslušajte neke od njih:

Izvor: jugonostalgija.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.