Biro rada briše nezaposlene zbog nejavljanja i odbijanja saradnje

0

Samo tokom februara s evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) izbrisane su 26.253 nezaposlene osobe. Od tog broja njih 11.066 zasnovalo je radni odnos po raznim osnovama.

Interesantno je međutim to da je od tih ljudi samo jedna nezaposlena osoba osnovala samostalnu delatnost sredstvima NSZ-a zbog čega je izbrisana sa biroa rada, dok je 1.112 nezaposlenih ispunilo uslov za penzionisanje.

Među njima, 501 osoba je navršila 65 godina života čime je stekla uslov za penziju. S evidencije su se tokom februara, po podacima iz Statističkog biltena NSZ-a, odjavila i 382 nezaposlena, a 123 iz ostalih razloga. Među takvima su bili i u slučajevi smrti ili preseljenja korisnika.

Brisanje sa evidencije NSZ-a moguće je i zbog nepridržavanja zakonskih odredbi o obavezama nezaposlenog.

Tako je u februaru čak 13.570 nezaposlenih izbrisano s biroa rada. Od tog broja 11.678 neopravdano se nije javilo ili odazvalo pozivu NSZ-a, zbog čega su izbrisani na određeni rok, dok se 1.634 njih nije odazvalo na individualni razgovor sa savetnikom u NSZ-u, a 58 je svojom krivicom prekinulo ili nije završilo dodatno obrazovanje.

U biltenu piše i da se 45 nezaposlenih nije javilo poslodavcu kojem ga je NSZ uputio za zaposlenje, 11 je odbilo dodatno obrazovanje i obuku, a 92 je odbilo da prihvati ponuđeno učešće u programu aktivnih mera za zapošljavanje.

U NSZ-u napominju da u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, osobe prijavljene na biro rada imaju obavezu da aktivno traže posao i zbog toga se neposredno obraćaju poslodavcu.

Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.