U 2021. godini samo sedam prazničnih dana

0

Prvi praznik u ovoj godini proslavili smo u petak 1. januara. Sledeća prilika za slavlje dolazi za Sretenje, a kalendar nam je u slučaju ovog praznika blagonaklon jer 15. februar „pada” u ponedeljak, a neradni dan je i utorak 16. februar, što znači da ćemo se odmarati cela četiri dana.

Međutim, prvomajski i uskršnji praznici se naredne godine preklapaju, jer se Uskrs proslavlja u nedelju 2. maja, što znači da će vernici pravoslavne veroispovesti s posla odsustvovati na Veliki petak 30. aprila i na Vaskršnji ponedeljak 3. maja.

Katolici će Uskrs proslaviti u nedelju 4. aprila, što znači da na posao ne moraju da odlaze 2. i 5. aprila, odnosno u petak koji prethodi i ponedeljak koji dolazi nakon ovog velikog hrišćanskog praznika. Podsećanja radi, po Zakonu o državnim i verskim praznicima, neradni dani su i Veliki petak, ali i Uskršnji ponedeljak. Pored ovih praznika, pravoslavci imaju pravo na slobodan dan na prvi dan krsne slave, a pripadnici islamske zajednice slave prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurban-bajrama, dok pripadnici jevrejske zajednice ne rade prvi dan Jom Kipura. Poslednja prilika za praznovanje dolazi u četvrtak 11. novembra, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Radićemo i poslednjeg dana 2021. s obzirom na to da ćemo tu godinu „ispratiti” u petak, a 1. januar 2022. godine „pašće” u subotu.

Pandemija virusa korona u velikoj meri je poremetila i školski kalendar, pa su đaci i u Srbiji i u Vojvodini otišli na zimski raspust 21. decembra i vratiće se u klupe mesec dana kasnije – ukoliko prosvetne vlasti ne odluče drugačije.

U ovom trenutku niko ne može da kaže kada će učenici otići na prolećni raspust, koji prema kalendaru Ministarstva prosvete treba da počne u petak 30. aprila i da se završi u utorak 4. maja. Ako pandemija ne pokvari planove prosvetara, đaci bi trebalo da odu na raspust 21. juna, a školsko zvono u novoj godini treba da zazvoni 1. septembra.

Zahvaljujući izmenama Zakona o državnim praznicima, kojima su pre nekoliko godina uvedena dva nova praznika – Sretenje i Dan primirja u Prvom svetskom ratu – u Srbiji se praznuje deset dana godišnje. Po slovu istog zakona, u našoj zemlji se praznuju i radno obeležavaju Sveti Sava – 27. januara, Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. aprila, Dan pobede – 9. maja, Vidovdan – 28. juna i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobra.

Osim Nove godine, koja se proslavlja 1. i 2. januara, žitelji Srbije slave i Dan državnosti 15. i 16. februara, Praznik rada 1. i 2. maja i Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar. Zakonom je takođe propisano da „ako jedan od datuma kada se praznuju navedeni državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana”. Verski praznici koji se obeležavaju neradno jesu prvi dan Božića – 7. januar, i uskršnji praznici – počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa.

A ako je suditi prema broju prazničnih dana, Crnogorci su najvredniji narod na svetu. Naime, od svih država u Evropi, Crna Gora ima najmanje prazničnih dana, a osim Nove godine i Prvog maja, Božića i Uskrsa, slave se samo Dan nezavisnosti (21. maj) i Dan državnosti (13. jul). Iako je svako poređenje radne etike Japanaca i Crnogoraca na nivou anegdote, zanimljiva statistika govori da Japanci, za koje se osnovano sumnja da su najvredniji narod na planeti, imaju čak 15 neradnih dana godišnje za praznovanje.

Neradni dani u 2021. godini

Nova godina – 1. i 2. januar (petak i subota)
Prvi dan Božića, verski praznik – 7. januar (četvrtak)
Sretenje - Dan državnosti Srbije – 15. i 16. februar (ponedeljak i utorak)
Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa – 30. april, 1, 2. i 3. maj (petak - ponedeljak)
Praznik rada – 1, 2. 3. i 4. maj (subota - utorak)
Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar (četvrtak)

U Republici Srbiji se praznuje i obeležava radno:

Sveti Sava - Dan duhovnosti – 27. januar,
Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. april,
Dan pobede – 9. maj,
Vidovdan - spomen na Kosovsku bitku – 28. jun,
Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu - spomen na 21. oktobar 1941. godine i krvavu jesen 1941. godine kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije – 21. oktobar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.