Meštani Rasna čistili put koji je već godinama u katastrofalnom stanju

0

Meštani prijepoljskog naselja Rasno, započeli su čišćenje puta u dužini od skoro 3 kilometara. Tradicionalno, sa prvim sunčanim danima u godini, građani složno organizuju mobu i zajednički rade na uklanjanju šiblja i niskog rastinja, kako bi oronulu saobraćajnicu asfatiranu pre gotovo četiri decenije, zadržali prohodnom.

Naselje Rasno, jedno od retkih u kome se meštani sami organizuju i rade na unapređenju uslova za život. Zajedničkim akcijama, svake godine oni uređuju put, za koji kažu da je odavno zreo za sanaciju, pa od lokalne samouprave očekuju da se u skorije vreme to i dogodi.

– Put nam je u katastrofalnom stanju, rupe su duž cele deonice. Svake godine, u proleće mi to krpimo zemljom i betonom ali uzalud, voda sve odnese – jada se meštanin Vladan Otašević.

Mesto broji oko tristotine žitelja, gde preovladavaju mladi bračni parovi. Pored lošeg puta, meštanima dodatne nedaće zadaje nedostatak kanalizacije a oskudevaju i sa pijaćom vodom.

– Prva kanalizacija od naših kuća udaljena je 900 metara, mi smo morali da sagradimo septičke jame, koje nam sada pune površinske vode te smo prinuđeni da svake sedmice plaćamo cisterne koje će prazniti jame – navodi meštanin Božidar Pantović.

https://ppmedia.rs/wp-content/uploads/2021/03/Prijepolje-slika-2-Slozno-cistili-put-foto-A.Rovcanin-1024x576.jpg

Iako se nalaze svega na nekoliko kilometara od centra grada za većinu meštana Rasna poljoprivreda je primarno zanimanje.

– Bavimo se proizvodnjom maline i stočarsvtom, mislim da u selu ima preko 100 grla krupne stoke i gotovo  hiljadu ovaca. Međutim, plasman naših proizvoda do kupca nam otežava loš put – isitče predsednik Mesne zajednice Rasno Bojan Pušonjić.

Sa mukama ovih građana, upoznali su se i predstavnici lokalne samouprave, koji poručuju da je već napravljen golem spisak problema, te da će ih rešavati postepeno, jedan po jedan.

Izvor: PP Media

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.