Kako razlikovati grip od prehlade?

Prehladu i grip uzrokuju virusi, a često je problem njihovo razlikovanje na početku bolesti, jer imaju neke zajedničke simptome.

0

Prehlade su u pravilu bezopasne i najčešće se povlače bez posledica. Ali, kada je reč o gripu oprez je itekako potreban.

Grip slabi telo i čini ga podložnim za ulazak bakterija što naposletku uzrokuje niz komplikacija.

Prehladu i grip uzrokuju virusi, a često je problem njihovo razlikovanje na početku bolesti, jer imaju neke zajedničke simptome, međutim veoma je važno napraviti razliku između ove dve bolesti.

1. Kada počinju prvi simptomi?

Prve naznake prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom, obično započinju svrbežom i osećajem žarenja u grlu koji se polako pogoršavaju. Grip nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg zdravog i poletnog osećaja do već nakon par sati bolnog čitavog tela.

2. Koji su najsličniji simptomi?

Grlobolja i curenje nosa prve su naznake bolesti koje se pojavljuju i kod gripa i kod prehlade. Ali, ipak s bitnom razlikom. Kod prehlade problemi s nosom i sinusima obično krenu nakon što grlo prestane da boli, nakon čega sledi prozirni sekret iz nosa.

Postepeno on postaje obilniji, gušći i žut, a nos je sve vreme zapušen, peti dan stanje se poboljšava. Kod gripa upala ne sazreva na takav način, naime nosni sekret ostaje isti po nekoliko dana, ne menjajući svoju teksturu. On obično ne postaje gust i gnojan s vremenom kao kod prehlade, a kašalj obično ostaje suv i neproduktivan.

3. Koliko visoka telesna temperatura otkriva prehladu/grip?

Zapušenost nosa i osećaj iznemoglosti koji nastaju zbog opterećenosti disajnih puteva kod prehlade izazivaju glavobolju i blagi osećaj groznice. Kada je reč o gripu, takvi su simptomi puno intenzivniji i telo trenutno ostaje prikovano za krevet, što uveliko uzrokuje skok temperature do 40°C.

4. Kada je vreme za mirovanje i ležanje u krevetu?

U zavisnosti od virusa koji su uzrokovali prehladu, razlikujemo i različite simptome. Nekada to mogu biti slabost i drhtavica, ali oni nastupaju postepeno. Ležanje u krevetu nije nužno, i osoba s prehladom može normalno da funkcioniše.

Za razliku od prehlade, grip simptome pokazuje na očima u obliku crvenila i suza, dok koža izgleda vlažna i drži visoku temperaturu. Bolovi u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost, osetljivost tela na dodir i iscrpljenost uzrokuju i potrebu tela za odmorom. Kod gripa je nužan oporavak, ležanje u krevetu, minimalan kontakt s okolinom i pogotovo jačanje imuniteta.

5. Koliko dugo traje prehlada/grip?

Vrhunac prehlade događa se obično dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedelju dana. Prehlada bi trebalo u potpunosti da se povuče tri, maksimalno četiri nedelje nakon oboljenja. Grip iscrpljuje telo pa se bolovi i umor mogu zadržati još nedeljama, ponekad mesecima nakon pojave prvih simptoma.

Telesne aktivnosti postaju u tom periodu teške i popraćene izlivom znoja i iscrpljenosti. Teži grip dodatno oslabljuje organizam i može uzrokovati pojačane bolove u području stomaka i creva, zglobova i mišića ili mozga. Ukoliko zbog zaraze virusom u telu počnu da prodiru i bakterije, prete ozbiljne bolesti poput upale pluća.

Kako razlikovati grip od prehlade?

Prehlade su u pravilu bezopasne i najčešće se povlače bez posledica. Ali, kada je reč o gripu oprez je itekako potreban.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.