Koža je najveći ljudski organ koji ima jako bitnu ulogu u zaštiti čitavog organizma, detoksikaciji i regulaciji temperature tela. Zato je vrlo bitna preventiva i priprema kože za vruće dane koji vas čekaju na predstojećim odmorima.

Lekari savetuju da promenite i način ishrane tokom perioda kada ste mnogo izloženi suncu. Trebalo bi da jedete što je moguće više zelenog, crvenog i žutog voća i povrća jer se tako povećava otpornost ćelija na ultravioletna zračenja. Jedite više zelene salate, šargarepe, limuna, pomorandže, jagode i slično voće i povrće.

Ne zaboravite da tokom sunčanja nanesete kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorima. Odrasle osobe treba da koriste kreme sa zaštitnim faktorom preko 15 a za decu se preporučuju kreme sa faktorom većim od 30.

Krema se nanosi 15 do 30 minuta pre izlaska na sunce na delove tela koji će biti izloženi. Nanošenje se ponavlja nakon kupanja i brisanja peškirom

Nakon sunčanja i tuširanja treba naneti kreme za regeneraciju kože.

Koža je grubo podeljena na šest osnovnih tipova, od najsvetlije, keltske do najtamnije.

Pod dejstvom sunčevih zraka na koži dolazi do pojave pega i fleka a pojačana je i pojava tamnijih mrlja na koži lica.

Osobe svetle puti i kose mogu se sunčati do 20 minuta dnevno a osobe tamnijeg tena i crne kose 30 minuta, dok se osobe izrazito tamnijeg tena i kose mogu sunčati čak i 40 minuta, Osobe koje su se postepeno izlagale suncu i već dobile tamniju boju mogu ovo zadovoljstvo da produže i na 60 minuta dnevno.

PRAVILA!

Postoje jako bitna pravila koja se moraju poštovati kada se radi o sunčanju, bilo prirodnom ili u solarijumu.

Najbitnije je pravilo da se NESME izlagati UV zračenju više od 50 puta u toku godine.

Nikako se ne bi smelo izlagati sunčevim zracima u periodu od 11 do 17h, pri tome pravilno koristiti kreme za zaštitu kože sa odgovarajućim faktorima.

Boravak u vodi ili hladovini ne pruza zadovoljavajuću zaštitu pošto se sunčevi zraci reflektuju od površine mora i peska u velikom procentu.

Korist od sunca je mnogo veća od štete, kažu stručnjaci. Primetno je da se posle sunčanja svi bolje osećaju ali treba voditi računa o koži i ne preterivati i sve će biti savršeno.

Želimo vam lep odmor!

I ne zaboravite, vratrite se odmorni i zadovoljni a ne reš pečeni.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.