Znatno olakšan upis prvaka koji bi u školske klupe trebalo da sednu od 1. septembra

1

Upis prvaka koji bi u školske klupe trebalo da sednu od 1. septembra biće znatno olakšan, jer će škole same početi da pribavljaju njihove izvode iz matičnih knjiga rođenih i dokaze o prebivalištu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vađenje ovih dokumenata iz državnih službi od početka aprila pa do kraja avgusta do sada je bilo obaveza roditelja novih školaraca. Škole će ih sada same elektronski pribavljati, zahvaljujući primeni novog softvera, koji je rezultat timskog rade Vlade Srbije, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu.

Roditelji, odnosno zakonski zastupnici đaka, i dalje moći da pomenute dokumente dostave školama u papirnoj formi, ukoliko to žele. Pored toga, ostaje i njihova obaveza da školama predaju lekarsko uverenje budućeg prvaka i potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Novi softver omogućiće školama da pribavljaju podatke sadržane u navedenim dokumentima putem povezivanja elektronskog dnevnika sa matičnim knjigama i prebivalištem. U saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima istaknuto je da će softver biti pušten u rad početkom marta, a da se po uzoru na ovaj sistem do juna planira uvođenje iste olakšice za upis učenika u srednje škole.

Podsetimo, ovogodišnji prvaci krenuli su u škole prema potpuno novom planu i programu. Promene gradiva i udžbenika napravljene su za prvake i petake kako bi nastavnici naučili đake da povezuju gradivo iz više predmeta, duže ga pamte i pojme kako da naučeno primene u praksi. Tome doprinose i 2.000 digitalnih učionica specijalno opremljenih za prvake i petake, kao i 103 elektronska udžbenika koji se primenjuju u nastavi od tekuće školske godine.

Izvor: politika.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.