Od 1. jula svako jaje na tržištu mora biti obeleženo a u prodavnicama samo sveža jaja „A” klase

0

Po novom pravilniku za proizvodnju i promet jaja svaki komad će biti numerisan, a u prodavnicama će se naći samo sveža jaja „A” klase, dok je „B” klasa namenjena prehrambenoj industriji.

Umesto dosadašnjih sedam klasa, objašnjava Tamara Bošković iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, novi pravilnik dopušta samo A i B klasu jaja.

„Klasa A su sveža jaja i samo se ona mogu naći na tržištu a klasa B ide u prerađivačku industriju za proizvodnju konditora, kekseva ili hrane za životinje”, kaže ona i dodaje će jaja u prodavnici imati potklase po veličini od najmanjih S do najvećih XL.

Dodaje da su sva jaja A klase istog kvaliteta u odnosu na način proizvodnje i drugih uticaja proizvodnje, te da je samo veličina različita.

Novi pravilnik uvodi obavezu za proizvođače da obeleže svako jaje na tržištu, a u broju će se prepoznati da li se koke uzgajaju organski ili u kavezu, objekat gde su proizvedena, kao i ko je proizvođač.

„I datum proizvodnje biće otisnut na samom jajetu što je novi zahtev za proizvođače. Tako će se znati koja su ekstra sveža jaja za koje je obaveza da su snešena do 4 dana od dana stavljanja na tržište”, kaže Tamara Bošković i dodaje da je rok upotrebe skraćen na 28 dana a proizvođač može da jaje do 21 dan starosti stavi u promet, prenosi Tanjug.

I za jaja na pijaci moraće da postoji i informacija o klasi, težini, datumu proizvodnje, proizvođaču tako da kupac to može da vidi.

Godišnje se u Srbiji proizvede 750 miliona jaja što je oko 40 hiljada tona a jaja se izvoze u zemlje regiona koje nisu članovi Evropske unije.

Za izvoznike pravilnik važi od 14. februara a za ostale proizvođače od 1. jula.

Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.