“Mladim penzionerima” za svaki mesec nedostatka staža ili godina života umanjenje od 0,34 odsto na penziju

0

Radnicima koji su otišli u prevremenu starosnu penziju penali ostaju do daljnjeg. Svima njima će i ubuduće za svaki mesec nedostatka staža ili godina života biti obračunato umanjenje od 0,34 odsto na penziju.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Socijalno-ekonomski savet pokrenuli su prošle godine inicijativu za ukidanje trajnih penala, ali vlada ovaj predlog nije odobrila.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na interesovanje medija odgovaraju da se ta oblast stalno razmatra, imajući u vidu posledice koje bi eventualne izmene u načinu ostvarivanja ovog prava imale na politiku destimulisanja ranijeg penzionisanja, uvećanje broja korisnika penzija i finansijsku održivost penzijskog i invalidskog osiguranja. Napominju, da ukoliko ne bi postojala mogućnost ostvarivanja prava na prevremenu starosnu penziju, osiguranici ne bi mogli da ostvare bilo kakvo pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja pre nego steknu uslove za starosnu penziju.

Trajno smanjenje visine penzije, penali ili prevremeno penzionisanje, uvedeni su zato što u proseku radnik, koji ode u prevremenu starosnu penziju, duže prima penziju, što znači da će primiti veći broj penzija i ukupno više novca u odnosu na osiguranike koji odu u starosnu penziju nakon što navrše opštu starosnu granicu, a pritom su imali istu dužinu staža i visinu zarada i doprinosa tokom osiguranja.

To je praksa i u velikom broju evropskih država. Na taj način se visina penzije dovodi u vezu sa dužinom staža, uplaćenim doprinosima i očekivanom dužinom njenog korišćenja. Pored toga, time se osiguranicima obezbeđuje izbor između višeg iznosa penzije, ukoliko kasnije odu u penziju, s jedne strane, odnosno dužeg perioda primanja penzije, u slučaju ostvarivanja prava na prevremenu starosnu penziju, u zavisnosti od ličnog izbora.

Izvor: listpolimlje.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.