Za vantelesnu oplodnju pomoć opštine do 400 000 dinara

0

Na junskoj sednici Skupština opštine usvojila Pravilnik o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u 2019.godini. Visina finansijske pomoći iznosi do 400.000 dinara.

Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno Odluke o budžetu opštine za ovu godinu i Statuta opštine, na junskoj sednici Skupština opštine je donela Pravilnik o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u 2019.godini. Ovim aktom uređeni su kriterijumi, visina, postupak za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u 2019.godini i način izveštavanja o namenskom korišćenju dodeljenih sredstava.

Osim kriterijuma da bar jedan od supružnika ili vanbračnih partnera ima državljanstvo Republike Srbije i da par ima barem godinu dana prebivalište u prijepoljskoj opštini, potrebno je da se ispoštuju kriterijumi koje propisuje komisija Ministarstva zdravlja za lečenje postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, odnosno da je par, ukoliko je žena mlađa od 42 godine iskoristio pravo na tri pokušaja koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i da je žena mlađa od 50 godina.

Visina finansijske pomoći iznosi do 400.000 dinara. Odluku o dodeli ove pomoći na predlog Komisije za vantelesnu oplodnju, koja je u obavezi da o svim ovim pravima obaveštava građane preko sredstava informisanja, donosi Opštinsko veće. Korisnik sredstava dužan je da dodeljena sredstva koristi isključivo za ovu namenu o čemu je obavezan da podnese dokaz u roku od 8 meseci.

U 2017.godini ovo pravo iskoristila su 23 para koja su dobila po 300.000 dinara. U prošloj godini 21 par dobio je po 350.000 dinara. Reč je, mahom, o istim parovima i ženama koje imaju preko 40 godina.

Izvor: listpolimlje.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.