U Prijepolju prošle godine umrlo 436 ljudi a rođeno samo 318 beba

0

U aktuelnoj priči o gradu iz kojeg u sve većem broju odlaze mladi i strepnjama da bi on vrlo brzo mogao postati grad staraca, dodatno zabrinjava podatak da je u prošloj godini u prijepoljskoj opštini umrlo čak 436 ljudi. U istom periodu u opštini je rođeno 318 beba, ili 7 više u odnosu na 2017. godinu.

U moru statističkih podataka među najaktuelnijim su oni koji nas iz godine u godinu “prebrojavaju” i upozoravaju da je u Srbiji stanje vrlo alarmantno.

Iako je bela kuga već odavno zakucala na vrata, država je tek pre dve, tri godine ozbiljnije počela da da se bavi ovom problematikom. Kako bi pospešila natalitet u julu prošle godine usvojila je novi Zakon koji je trebao da pruži finansijsku podršku porodicama sa decom i podstakne rađanje.

Retko kada su se koplja lomila oko nekog zakona kao oko ovog, a da u njemu ima manjkavosti moglo se uočiti već na samom početku njegove primene i kroz primere žena koje su otvorile trudničko ili porodiljsko bolovanje. Vrlo brzo usledili su protesti majki i oni su za cilj imali da se izvrši pritisak na Ministarstvo rada i izmeni zakon koji je, kako smatraju, oštetio trudnice koje nisu imale 18 meseci vezanog staža, što je bio jedan od uslova na punu nadoknadu tokom porodiljskog bolovanja.

U “metežu” dešavanja , stigla su i ozbiljna upozorenja demografa.

Podaci iz septembra prošle godine upozoravaju da je Srbija za godinu dana izgubila 120 đačkih odeljenja, te da u poslednjoj deceniji, samo zbog smanjenog prirodnog priraštaja, imamo 392.000 stanovnika manje. Na godišnjem nivou to je 36.000 stanovnika ili cela jedna opština.

Demografi naglašavaju da je situacija posebno alarmantna u gradovima na jugozapadu i istoku zemlje gde se negativan priraštaj već godinama unazad beleže Priboj, Prijepolje i Bor. Oni upozoravaju da je u ovim opštinama broj stanovnika čak deset odsto manji u odnosu na 2002. godinu.

Sumornu prijepoljsku statistiku potvrdjuju i podaci Matične službe koja je zabeležila da je samo u prošloj godini u opštini umrlo čak 436 ljudi.

U poslednjih deset godina veći broj umrlih zabeležen je samo 2016. godine kada je opština izgubila svojih 446 stanovnika. Inače, u istom periodu, brojke su, nažalost, veće na “crnoj statističkoj strani”.

Veći broj rođenih od broja umrlih zabeležen je samo u 2010. (broj umrlih 322, a rođenih 387) i 2014. godini (broj umrlih 340, a rođenih 364). Prošle godine u Prijepolju je rođeno 318 beba ili 7 više u odnosu na 2017. godinu.

Da je situacija alarmantna možda najslikovitije potvrđuje podatak da je prošle godine u osam prijepoljskih osnovnih škola sa oko tridesetak izdvojenih odeljenja upisano 332 đaka prvaka , što je za čak 75 manje nego 2017. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku opština je od 2002.do 2011. godine izgubila 4475 stanovnika, a nezaposlenost, niska primanja, nedostatak kulturnih dešavanja, samo su neki od razloga koji poslednjih nekoliko godina mlade ljude iz Prijepolja, sve češće i u većem broju, usmeravaju ka drugim zemljama.

I dok zvanična, pa i nezvanična statistika upozorava da je ovde već odavno na snazi “crveni alarm”, pažnju javnosti privlače neke druge “aktuelne” teme koje su “hit” na društvenim mrežama.

Izvor: listpolimlje.info

.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.