Od danas ukinut roming unutar 48 destinacija u Evropi

Pazite se mogućih rupa u zakonu koje bi mogle da prestavljaju zamku za potrošače i operatere.

0
Od danas troškovi rominga u Evropskoj uniji više ne važe, što su evropski zvaničnici pozdravili kao pravu priču o evropskom uspehu.
U zajedničkom saopštenju Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta, Džozef Maskat premijer Malte čija zemlja je aktuelna predsedavajuća EU i Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije napisali su da je ovo jedan od najopipljivijih uspeha EU.
“Evropska unija će zbližiti ljude i olakšati njihove živote. Ukidanje naplate rominga je prava priča o evropskom uspehu. Od sada će građani koji putuju unutar EU moći da zovu, šalju tekstove i povezuju svoje mobilne uređaje s internetom po istim cenama koje plaćaju kod kuće. Eliminisanje troškova rominga jedan je od najvećih i najopipljvljih uspeha EU,” naveli su oni u zajedničkom saopštenju.
U saoštenju se dodaje da su tokom poslednjih 10 godina EU institucije radile mnogo na tome da srede taj tržištni nedostatak.
“Svaki put kada je evropski građanin prešao neku EU granicu, za odmor, rad, studije ili samo na jedan dan, morao je da brine o korišćenju svog telefona i velikom telefonskom računu zbog troškova rominga kada se vrati kući. Troškovi rominga će sada otići u prošlost. Od danas ćete moći da budete povezani dok putujete u EU po istoj ceni kao kod kuće,” navodi se u saopštenju.
Kako se navodi, ovo je bilo dugo u pripremi i mnogi akteri su u to bili uključen.
“Tesno sarađujući, Evropska unija dala je konkretne, pozitivne rezultate za evropske građane. Ponosni smo da je EU ukinula vrlo visoke roming cene i zahvalni onima koji su pokazali rešenost da prevaziđu brojne izazove i slede taj cilj”, navodi se u saopštenju čelnika EU.
EU je, kako se navodi, istovremeno uspela da nađe pravu ravnotežu između ukidanja troškova rominga i potrebe da domaći mobilni paketi ostanu konkurentni i privlačni.
“Operatori su imali dve godine da se pripreme za ukidanje naplate rominga i uvereni smo da će iskoristiti mogućnosti koje novi propisi donose za dobrobit svojih klijenata,” navodi se u saopštenju i dodaje da je ukidanje troškova rominga osnova jedinstvenog digitalnog tržišta EU i “još jedan je korak ka izgradnji ujedinjenog i održivog evropskog digitalnog društva”, dostupnog za sve EU građane.

Neki evropski poslanici, međutim ukazuju na moguće rupe u zakonu koje bi mogle da prestavljaju zamku za potrošače i operatere.

Pre dve godine Evropski parlament je glasao za uvođenje pravila, koja zabranjuju telefonskim operaterima implementaciju dodatnih troškova za korišćenje minuta, poruka i internet podataka dok su u romingu u Evropskoj Uniji.

Ova pravila stupaju na snagu 15. juna, što će za veliki broj ljudi značiti telefoniranje po normalnim cenama u svim obuhvaćenim zemljama.

Svi pripejd i postpejd korisnici će imati roming unutar 48 destinacija u Evropi i šire, što će biti deo regularnog ugovora, prenosi DigitalSpy.

Spisak zemalja i teritorija u kojima će se ovaj novi sistem primenivati je sledeći: Austrija, Azori, Belgija, Bugarska, Kanarska ostrva, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Francuska Gvajana, Nemačka, Gibraltar (UK), Grčka, Gvadalupe, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Madeira, Malta, Martinik, Poljska, Portugalija, Ostrva Reunion, Rumunija, Sveti Bartolomej, Sveti Martin (francuski), San Marino, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Holandija, Vatikan, Velika Britanija, Island, Norveška, Lihtenštajn, Švajcarska, Monako, Ostrvo Men, Džerzi i Gernzi.

Da li će se ova lista menjati, imajući u vidu da je ovo dogovoreno pre Bregzita, da li će Ujedinjeno Kraljevstvo i njene teritorije ostati pod ovim sporazumom , te da li će se još neke zemlje pridružiti ovom spisku, ostaje da vidimo.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.