Iz štampe izašao 23. broj “Žurnalca”

Zahvaljujući velikoj podršci prijepoljske Biblioteke, iz štampe je izašao novi, 23. broj „Žurnalca“ kao rezultat rada Male škole novinarstva koju vodi novinar Indira Hadžagić.

0

Mala škola novinarstva „Žur za žurnalce“ koju je koncipirala i koju vodi novinar Indira Hadžagić-Duraković počela je u jesen 2010.godine kao deo projekta Biblioteke „Vuk Karadžić“ koji je finansiralo Ministarstvo za kulturu.

Od tada, pa do ovog decembra, kroz školu je prošlo stotinak učenika viših razreda osnovne škole ali i srednjoškolaca sa ciljem da se mladi što ranije upoznaju sa funkcionisanjem medija, da razvijaju kritičko mišljenje o svetu oko sebe, pojavama ali i sadržajima koje nude savremeni mediji koji su veoma prisutni u njihovoj svakodnevici i često presudno utiču na formiranje stavova i ukusa.

Najboviji broj “Žurnalca” možete pronaći OVDE.

Direktorica Biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić daje punu podršku ovakvom radu sa decom i zadovoljna je što je izdavač po mnogo čemu posebne publikacije koju stvaraju deca.

Do sada je u „Žurnalcu“ objavljeno preko 300 tekstova učenika od 11 do 18 godina.

Prateći prošle godine projekat prekogranične saradnje Biblioteke „Vuk Karadžić“ „Žurnalci“ su iz svog ugla sagledali Lim, pa su se stihovi i beleške malih novinara našli u knjizi „Limske pesničke luke“ koju je Biblioteke štampala u okviru realizacije svog projekta prekogranične saradnje „Kultura za Evropu, Evropa za kulturu“.

Biblioteka „Vuk Karadžić“ je dobitnik nagrade opštine Prijepolje, pa je prethodni broj upravo bio posvećen Prijepolju kakvog ga vide „žurnalci“, a Biblioteka je povodom Dana opštine svečano predstavila i promovisala „Žurnalac“ u okviru svog programa.

Najboviji broj “Žurnalca” možete pronaći OVDE.

Novogodišnji broj „Žurnalca“ sadrži razmišljanja tinejdžera o društvenim mrežama i (zlo)upotrebama fotografija na njima, druženju, sve težem sklapanju pravih prijateljstava, rijaliti programima na TV kojima se dobrovoljno zaglupljujemo,o običajima vezanim za doček nove godine na raznim meridijanima i zašto zima ume da greje.

Sa „Žurnalcem“ je sarađivala i Jasminka Petrović najčitaniji pisac za decu i kao rezultat te saradnje su i brojni tekstovi „žurnalaca“ koji su se našli u knjizi „Prijepolje iz dečjeg ugla“ u izdanju Biblioteke „Vuk Karadžić“. „Žurnalac“ se našao i u godišnjaku „Danice za mlade“ u okviru Vukove zadužbine kao jedna od najboljih publikacija za decu u Srbiji.

Najboviji broj “Žurnalca” možete pronaći OVDE.

Izvor: listpolimlje.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.