Srbija druga u Evropi po broju slučajeva malih boginja

0

Srbija je druga u Evropi po broju slučajeva malih boginja registrovanih prošle godine, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. U našoj zemlji zabeleženo je 5.076 obolelih, dok je Ukrajina sa 53.218 obolelih ubedljivo na prvom mestu.

Bolest koja se praktično smatrala iskorenjenom opet je aktuelna, i to ne samo u Evropi. Mediji su ovih dana objavili da je broj slučajeva malih boginja u Americi u prva tri meseca ove godine premašio broj obolelih u celoj prethodnoj godini. To je, inače, najveći broj registrovanih slučajeva od 2000. godine kada je bolest u SAD zvanično smatrana iskorenjenom. U okrugu Rokland, u državi Njujork, proglašeno je vanredno stanje, a svim nevakcinisanim osobama mlađim od 18 godina zabranjen ulazak na javna mesta u periodu od 30 dana ili dok ne prime vakcinu.

Glavni razlog za ponovno širenje ranije iskorenjene bolesti, prema ocenama stručnjaka, jeste pad broja vakcinisanih izazvan široko rasprostranjenim tvrdnjama na društvenim mrežama o štetnosti MMR vakcine uprkos naučnim tvrdnjama koje dokazuju suprotno.

Male boginje se, inače, smatraju jednom od najlakše prenosivih zaraznih bolesti.

Izveštaji pokazuju da je 2017. broj obolelih porastao za 31 odsto u odnosu na godinu ranije, što je rezultiralo smrću oko 110.000 ljudi širom sveta, objavio je Bi-Bi-Si.

Prema podacima Unicefa, tokom prošle godine je u 98 zemalja porastao broj obolelih, a tri četvrtine slučajeva registrovano je u samo deset zemalja.

Države su različito reagovale na širenje ove bolesti: od uvođenja obavezne vakcinacije, do poooštravanja kazni i zabrane prisustva nastavi za nevakcinisanu decu.

Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.