349 đaka prvaka u osnovnim školama u Prijepolju

0

U novu školsku godinu koja koja je počela danas, u sedam prijepoljskih osnovnih škola nastavu će pohađati 349 đaka prvaka.

Ova brojka bi trebalo da nas raduje, jer je broj upisane dece u odnosu na prošlu godinu veći za 25 đaka.

Najviše prvaka upisala je osnovna škola “Vladimir Perić – Valter” – 131. Prošle školske godine ova najveća matična škola u Prijepolju upisala je 113 prvaka.

Deset manje prvaka u odnosu na prošlu godinu upisaće osnovna škola „Svetozar Marković“ u Brodarevu, gde će u ponedeljak u školske klupe sesti 55 prvačića.

Ove školske godine Оsnovnu školu „Milosav Stiković“ pohađaće 64 đaka prvaka, osnosno 6 više nego prošle godine. Inače ova škola poslednjih godina beleži značajan broj smanjenja učenika. Primera radi pre dve godine škola je upisala 90 prvaka, a prošle njih 58.

Više prvačića upisala je i Оsnovna škola „Dušan Tomašević – Ćirko“. Od 2. septembra nastavu će početi da pohađa njih 31, a prošle godine ih je bilo 10 manje.

Ove školske godine većim brojem prvaka može se pohvaliti i Оsnovna škola „ Mihajlo Baković“. Prošle godine brojala je 9, a ove 16 najmladjih učenika.

U odnosu na prošlu godinu jednog prvaka više ima i Osnovna škola „Boško Buha“, koja je upisala 21 prvačića. Manje prvaka nego prošle godine upisala je Osnovna škola „Sveti Sava“. Školske klupe zauzeće 31 prvačić, dok ih je prošle godine bilo 36.

Inače, svake godine u septembru suočavamo sa brojkama koje nam pokazuju da se u Srbiji rađa sve manje i manje dece. Statistika govori da je od 2005. broj upisanih prvaka prepolovljen, zbog čega mnoge škole u Srbiji “zvrje” prazne. To je bio razlog da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donese odluku o zatvaranju škola koje broje manje od 400 đaka.

Kriterijum koje je donelo minisatrstvo, a po kome škola može „preživeti“ ako ima najmanje 480 učenika, 16 odeljenja i udaljena je od susedne škole više od od dva kilometra, ugasiće oko 10 posto osnovnih i srednjih škola širom Srbije. Među njima i osnovnu školu “Mihajlo Baković” u Babinama, koja je za 7 godina trebalo da zaokruži ceo vek postojanja. Od 2. septembra ova škola će funkcionisati kao izdvojeno odeljenje Osnovne škole “Mihajlo Baković” u Seljašnici.

Izvor: listpolimlje.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.