Uskoro probna mala matura: Testovi kreću od 22. aprila onlajn

0

Kako je onlajn nastava u toku, pa je shodno tome izbegnut gubitak u redovnoj nastavi, na redu je probna mala matura, koja će se održati 22. aprila, trajaće do 24. aprila i biće onlajn, takođe.

Učenici i učenice osmog razreda rešavaće test iz srpskog jezika 22. aprila, 23. aprila iz matematike, a 24. kombinovani test, navelo je Ministarstvo prosvete u dopisu koje je poslato školama, a prenose mediji. 

Preko platforme mojaucionica.gov.rs i naloga koji im bude prosledio odeljenjski starešina, svaki učenik pristupa rešavanju testova, a đacima će svaki test biti dostupan ukupno 12 sati, tačnije od 08.00 do 20.00. 

U dopisu je naznačeno da će svaki učenik moći samo jednom da pristupi rešavanju testa, koje će biti vremenski ograničeno.

— To znači da kada učenik pristupi testu, mora i da ga završi u roku predviđenom za rad. Na početku testa, učenici će dobiti obaveštenje o dužini trajanja testiranja. Povratnu informaciju o rezultatima testa učenik će moći da vidi nakon dvanaestočasovnog isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna, a učenik će moći da im pristupi i analizira ih. Navedeno će biti moguće logovanjem na platformu sa istim pristupnim nalogom kao i za rešavanje testova — stoji u dopisu Ministarstva, a prenose mediji.

Šta će biti sa decom koja nisu u mogućnosti da rešavaju testove onlajn ili nemaju pristup internetu?

Za učenike koji nemaju tehničke mogućnosti da rade onlajn test, školama će biti na raspolaganju sva tri testa u PDF formatu, na dan kombinovanog testa 24. aprila, kako bi ih odštampale i prosledile roditeljima. Roditelji će moći da ih preuzmu u skladu sa merama bezbednosti i pravilima koja budu važila vezano za aktuelnu vanrednu situaciju usled pandemije. 

Preporuka je da škole na vreme obaveste roditelje i prikupe informacije o potrebama za štampanim testovima.

Ove testove roditelji neće vraćati školi, već će nastavnici kroz redovnu komunikaciju sa ovim učenicima dobiti informacije o njihovom postignuću i na osnovu toga dati uputstva i materijale za učenje, tačnije za pripremu za završni ispit. 

Ukoliko ne budu postojali uslovi za preuzimanje štampanih testova, učenici će preko RTS-a moći da vide zadatke i njihova rešenja, piše u dopisu.

Po povratku đaka u škole biće sproveden i drugi probni završni ispit kojim će biti testirane procedure.

Podsećamo, onlajn nastava je krenula 16. marta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.