COVID-19 više nije respiratorna bolest, to je sistemska bolest

0
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U odnosu na prvi pik virusa korona sada ima znatno više pacijenata sa teškom kliničkom slikom. “Trenutno je više zaraženih mlađih pacijenata, između 20. i 30. i 40. godine, čak su i oni na mehaničkoj ventilaciji, tako da niko nije pošteđen”,  izjavio je direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije Nebojša Lađević

On je rekao da na mehaničkoj ventilaciji ima pacijenata koji je 1994. godište ili 2001. godište, te da je zato potreban oprez.

“Što je više oboljelih imamo više i pacijenata sa težom klinikom slikom. Oni koji se na vrijeme jave mi uspjevamo da zadržimo tu bolest, da ne dođu na respiratore. Do sada imamo jedno desetak posto onih koje smo odvojili od respiratora”, rekao je Lađević za RTS.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao za “Blic” da se drugi talas može očekivati na jesen, ali da će ga Srbija dočekati spremnije na više nivoa.

On je dodao da virus može napasti svakoga, a sada su na udaru mladi jer su oni u najvećoj cirkulaciji, ali da vjeruje da dolazi do smirivanja, jer se više poštuju mjere, maska, distanca, dezinfekcija.

“Ovo više nije respiratorna bolest, ovo što mi sada vidimo je sistemska bolest. Dolazi do tromboze krvnih sudova, onda to proizvodi moždane udare, srčane udare, to se odnosi na ljude koji imaju hroničnu bolest. Bolesti svakako mogu biti zastupljene i kod mlađih ljudi, pa korona izazove komplikacije“, rekao je on.

Tiodorović je dodao da je prva informacija bila da se viru prenosi kapljičnim putem, da na razdaljini od metar i po pada dole zbog težine, ali da sada postoji još jedna informacija – da se prenosi i vazduhom.

Izvor: Srna

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.