Za seoske puteve nema para ali za krst ima

0

U većinu sela u Prijepolju prosto je nemoguće stići automobilom. Asfaltni putevi koji su rađeni osamdesetih godina su dotrajali i u katastrofalnom stanju.

Asfaltna površina, na većini puteva, je uništena vozilima, ali i vodom koja se sliva. Na više mesta su ostale rupe, koje su ponegde postale krateri, a na pojedinim mestima ima klizišta i odrona. Ali pre svega stari su i nikada nisu ni bili urađeni kako treba!

Ono malo stanovništa što je ostalo da živi po selima, odsečeni su od grada. Taksi službe više ne mogu i neće da voze u sela u kojima su uništeni putevi. Meštani sela iz kojih ne dolazi niko od vladajućih političara žive gore nego što su živeli njihovi dedovi.

Naravno da nikoga od političara ne zanimaju lokalni putevi, osim onih koji vode do njihovih seoskih kuća.

Da paradoks bude veći, dok mnogim meštanima ne može ni hitna pomoć da stigne do kuće, Srpska Pravoslavna Crkva odlučila se na veoma skup projekat postavljanja krsta na vrh Titerovac, na obronku planine Zlatar u neposrednoj blizini manastira Mileševa.

Po projektu najpre je potrebno izbetonirati čvrsto postolje na koje bi se kasnije postavio sam Krst. Zbog nepristupačnosti terena tražena je pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako bi se angažovali helikopteri radi podizanja materijala, kao i samog Krsta na vrh – saopšteno je iz Eparhije Milešvske.

Stigli helikopteri i dva dana od rane zore nadletali Titerovac i rasterali u trnje i ono malo kokoški i ptica što je ostalo.

Zašto se vernici odlučuju da doniraju novac za izgradnju verskih objekata i simbola a ne za nešto narodu korisno i preko potrebno? Možda zato što su veliki donatori puno zgrešili pa misle da će donacijama crkvi ili džamiji oprati svoje grehe? Ko zna? Možda i ne?

Kada će neko pokrenuti akciju koja će biti od koristi starima, mladima i ljudima koji žele da imaju kvalitetniji život? Šta će nova verska obeležija ili objekti doneti običnim građanima?

Sve su ovo pitanja na koja niko ne odgovara!

Verske vođe takođe treba da razmišljaju o problemu puteva u okolnim selima. Kako misle svoje popove i hodže sa luksuznim vozilima da pošalju do seoskih groblja? Ili kako misle da im vernici dođu do bogomolja? Zaprežnim vozilima kao pre 100 godina?

Stidite se! Prevashodno verski predstavnici. Naši “političari” su već odavno zaboravili šta je to stid!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.