I najzabačeniji seoski put mora dobiti ime a žitelji broj kuće

0

Komisija za dodeljivanje naziva ulicama u opštini Prijepolje ovih dana se hvata za glavu, jer u skladu sa odlukama Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Stalne konferencije gradova i opština, započela je posao imenovanja ulica na teritoriji cele opštine.

Sve bi bilo lako da nisu dobili rok da ovaj posao završe za 15. dana.

Prema rečima zamenika predsednika opšine, Stanka Kijanovića, koji je i predsednik Komisije, reč je o veoma obimnom poslu koji Komisija neće moći da uradi u predviđenom roku.

Elaborat koji je uradio Republički geodestski zavod, preuzet je u elektronskoj formi i poseduje preko 4000 stranica sa kartama i geodetskim podlogama svih naseljenih mesta. Prijepolje kao opština, prema standardima Zavoda ima 80 takvih mesta a u svakom se nalazi po nekoliko ulica.

Primera radi, Kijanović navodi Aljinoviće kao naseljeno mesto sa 11 ulica koje bi trebalo ne samo imenovati već im odrediti trasu, početnu i krajnju tačku.

Odgovorno tvrdim da ovaj posao nećemo završiti za 15 dana jer je potrebno dati oko 1000 predloga za nazive novih ulica, koje zapravo nisu ulice u smislu u kom su one saobraćajno definisane. Radi se o svakom seoskom putu koji treba da dobije ime.

Za ovu Komisiju, bez pomoći stručne službe i ljudi sa terena koji bar malo poznaju kartografiju, teško je definisati prostor i dati adekvatne nazive.

Mi smo se načelno dogovorili da na prostorima ruralnog karaktera dajemo nazive ulicama prema lokalnim toponimima na predlog meštana ali kada to dođe na red u urbanim sredinama, gde postoje ulice u pravom smislu reči, moramo ozbiljnije raditi.

Cilj ovog posla je da svaki subjekt, bilo privatno lice ili privredni subjekt, ima tačnu adresu sa nazivom ulice i kućnog broja. To su standardi Evropske unije prema kojima nema ni naselja ni ulice ni kućnog broja sa oznakom BB.

Jednostavno pošta, sudski pozivi, računi i obaveštenja ne mogu se slati na odrednicu BB.

Izvor: listpolimlje.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.