Za bacanje petardi i upotrebu pirotehnike prete stroge kazne

Upotreba pirotehničkih sredstava može nesavesne građana “debelo” da košta.

0

Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost gradjana, kazniće se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 časova rada u javnom interesu.

Ko javni red i mir narušava i ugrožava sigurnost građana pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili sa 30 do 60 dana zatvora.

Sada je kazna za to od 50.000 do 150.000 dinara, a zatvorska kazna je takođe 30 do 60 dana.

Vi u vašem dvorištu možete da bacate petarde, ali samo u slučaju da ne remetite mir susedima. Ako ne postoji dovoljan nivo buke, ako želite, možete ih bacati i u vlastitom stanu, ali ako komšija bude reagovao, sledi kazna i to debela.

Zakon o javnom redu i miru koji je na snazi od marta ove godine predviđa kazne od 50.000 do 100.000 dinara za one koji paljenjem i bacanjem petardi i druge pirotehnike remete mir sugrađanima, a ovo će biti prvi doček Nove godine na kom se ovi propisi primenjuju.

Petarde i pirotehnika sada se mogu kupiti jedino u prodavnicama koje imaju dozvolu za njihovu prodaju, a prema novom zakonu, zabranjena je i upotreba pirotehnike na javnim mestima, odnosno tako da se krši javni red i mir.

Policijski službenici Policijske uprave u Prijepolju preduzimaće zakonom predviđene mere protiv svih lica koja budu upotrebljavala pirotehnička sredstva na način kojim se remeti javni red i mir.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.