Sutra akcija dobrovoljnog davanja krvi u Prijepolju

0

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Prijepolju je planirana za utorak, 6. april. Iz Službe za transfuziju krvi Užice pozivaju sve humane ljude da daju krv kako bi obezbedili dovoljne količine ove dragocene tečnosti za sve pacijente i popunili zalihe.

Zimski period je uvek problematičan kada su u pitanju zalihe jedinica krvi, na šta epidemija korona virusa dodatno negativno utiče. Od početka godine Služba za transfuziju ima velike probleme sa obezbeđivanjem jedinica A pozitivne krvne grupe.

Vrlo često smo ostajali sa tako malim zalihama A pozitivne da smo se plašili da ćemo, ako dođe jedan pacijent koji će potrošiti više jedinica krvi, ostati bez ijedne jedinice. Odazivali su nam se davaoci iz Užica, jer na njih možemo da računamo da ih pozivamo jer su blizu. Imali smo i akcije koje nismo prekidali, bez obzira na pandemiju, jer oni koji primaju krv moraju da je prime bez obzira na sve drugo, a jedini način da obezbedimo dovoljne količine krvi, jeste da pravimo akcije i da se ljudi javljaju kada se dobro osećaju, kada su raspoloženi, a ne kada je krv neophodna nekome i kada su pod stresom – kaže propagatorka Službe za transfuziju krvi Užice Olivera Đorđević.


Sve akcije dobrovoljnog davanja krvi su uvek dobra prilika da građani pokažu svoju humanost, ali su i potreba mnogih pacijenata.

Ovim putem apelujem na sve ljude dobre volje, na sve zdrave sugrađane, na one koji su davali krv i na one koji još nisu počeli. Bez pomoći dobrovoljnih davaoca krvi, mi ne možemo da pomognemo pacijentima. Jedino su dobrovoljni davaoci ti koji mogu tu dragocenu tečnost davati nekome kome je ona neophodna za nastavak života i ozdravljenje. Molim sve one koji imaju stare roditelje, suprugu koja treba da se porodi, hroničnog bolesnika koji prima krv… Dođite na vreme, dajte krv da bismo mogli da pomognemo vašim najmilijima – poručuje Đorđević.


Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Prijepolju se organizuje svakog drugog utorka u prostorijama Crvenog krsta, kao i jednom mesečno u Priboju i Novoj Varoši. Prva sledeća akcija u Prijepolju je u utorak, 6. aprila u vremenu od 11 do 14 sati.

Izvor: Foruminfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.