Vaskršnja poslanica vladike Atanasija

0
Vladika Atanasije, foto: A.Rovčanin
Vladika Atanasije, foto: A.Rovčanin

Episkop mileševski Atanasije uputio je iz manastira Mileševe Vaskršnju poruku sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Eparhije mileševske.

– Vaskrsenje Hristovo je rezultat celokupnog Hristovog dela, Hristove misije na zemlji. Ono je zaključak njegovom delu i to je najveći događaj u istoriji roda ljudskoga. Hristovo Vaskrsenje po svojoj prirodi je presazdavanje ovoga sveta, odnosa Boga prema čoveku, odnosa čoveka u sebi samome, prema sebi i svojoj prirodi, novi kvalitet života, uspostavljanje novog odnosa života prema bolesti, života prema smrti, otvaranje nove perspektive života. Života večnog, večno trajućeg, zdravog, potpunog života, ne delimičnog, parcijalnog koji bi smrt mogla da nagriza. Hristovim Vaskrsenjem dobijamo tu punoću. Takav novi poredak u svetu, koji on namerava ostvariti, zasnovan je na ljubavi kao glavnom obeležju odnosa između Boga i čoveka, odnosa među ljudima, nije odgovarao ondašnjem svetskom poretku, ni jevrejskom niti rimskom, tako da je Hristos sa svojom misijom i svojim namerama bio višak za ondašnji svetski poredak i kao takav nepoželjan – naveo je episkop Atanasije.

– Ceo svet se ogledao, pokazao, u toku onih nekoliko dana. Ceo svet je učestvovao u onom što se događalo u Jerusalimu, i nebo i zemlja. Satana je likovao što je uspeo da pokrene čoveka protiv Boga, ali Hristos je bio okružen svojim najvernijim pratiocima, svojim učenicima, svojim apostolima, koji su prihvatili sva Njagova načela. I kad čitamo Jevanđelja videćemo da je glavna pažnja Hristova, tih završnih dana, zaključnih dana Njagove misije, bila usmerena na to da svoje učenike utvrdi u onom što je najbitnije, da ih utvrdi u ljubavi i dobroti, koja je taj novi način odnosa. Da odagna od njih strah, jer, protiv njih je celokupna Rimska imperija, protiv njih je jevrejski poredak. Lako se mogu uplašiti. Po tome će svi videti da ste Moji učenici, kaže Hristos svojim učenicima, ako budete imali ljubavi među sobom. Dakle, ljubav kao glavni manir, osnovni, u tom novom odnosu, ponašanju čoveka, i odbijanje straha. Svi su pokazali svoje lice ovih dana. Samo najverniji, najhrabriji, izdržali su sa Hristom do kraja – poručio je vladika Atanasije.

Izvor: PP Media

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.