U muzeju otvorena izložba „Prijepoljska sela oko kamere“ autora Vjekoslava Joksimovića

0

U Muzeju u Prijepolju, sinoć je u prisustvu velikog broja posetilaca, otvorena izložba fotografija „Prijepoljska sela okom kamere“ autora Vjekoslava Veke Joksimovića.

Na 78 fotografija, prikazana su sva seoska naseljena mesta u opštini Prijepolje.

Brojni posetioci na otvaranju izložbe “Prijepoljska sela okom kamere” foto: A.Rovčanin

Na značaj izložbe za prijepoljski Muzej ukazao je direktor ustanove, Asim Bećirović, koji je naveo da je izložba pun pogodak, i ukazao da je selo opšte zanemareno, a želja svih koji su učestvovali na pripremanju izložbe je bila da upozore na alarmantno stanje, na koje ukazuje sve manji ⁶ ljudi na selu i sve veći broj zaključanih seoskih kuća, zapuštenih domaćinstava i zatvorenih seoskih škola. On je apostrofirao da boljeg saradnika na ovom projektu Muzej nije moga naći od Vjekoslava Veke Joksimovića, čoveka koji poznaje dušu prijepoljskog sela i koji je više puta obišao svaki deo prijepoljske opštine.

– Fotografije pokazuju raskošnu prirodu prijepoljskih sela, ali ukazuju i na odumiranje  života u prijepoljskom selu. U periodu od 1948. godine, kada je u zemlji izvršen prvi popis posle rata, do 2011. godine kada je izvršen poslednji popis, u opštini Prijepolje su se dogodile  dinamične promene kod kretanja broja stanovnika – upozorio je direktor Bećirović.

Bjekoslav Veka Joksimović, već decenijama iz čiste ljubavi radi na očuvanju i zaštiti prirode. Okom kamere i fotoaparata ovekovečio je sva prijepoljska sela.

Vjekoslav Veka Joksimović autor izložbe, foto: A.Rovčanin

– Imali smo slatke muke od obilja velikog broja dobrih  fotografija, izabrati one koje ćemo promovisati na izložbi. Svako naseljeno seosko mjesto je predstavljeno fotografijom i ima ih ukupno 78. Fotografije su izložene po azbučnom redu, počevši od Aljinovića, Balića, Bara do Čadinja, Čauševića i Džurova – istakao je Joksimović.

Fotografije Vjekoslava Veke Joksimovića biće izložene u prijepoljskom Muzeju u naredna dva meseca.

Izvor: PP Media

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.