Počeo popis: Sve važne informacije i svih 69 pitanja koja će vam postavljati popisivači

0

Oko 15.000 popisivača zakucaće na vrata svakog domaćinstava u Srbiji u narednih mesec dana noseći popisne formulare sa 69 pitanja.

Popis stanovništva trebalo bi da se obavlja na svakih deset godina, poslednji u Srbiji održan je 2011, ali epidemija korona virusa je prošle godine odložila odložila posao Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Koja su pitanja na popisu?

Na popisnici, formularu u koji se unose podaci o svakom stanovniku, biće 69 pitanja.

To su upiti o ličnim podacima, obrazovanju, bračnom stanju, promenama adrese stanovanja, poslovnom statusu, invaliditetu i prevoznim sredstvima.

Popisivači će postavljati i pitanja o stambenom prostoru i domaćinstvu.

Dok se neka pitanja ne postavljaju mlađima od 12 ili 15 godina, punoletni građani obavezni su da odgovore na 67.

Dva pitanja na koja ljudi ne moraju da odgovore su koje su veroispovesti i nacionalnosti.

Sabotažu popisa ćete papreno platiti 

Lice koje se obuhvata popisom dužno je da u njemu učestvuje, odnosno, da odgovori na sva popisna pitanja i da na svako da potpune i tačne odgovore“, propisuje član 26. ovog zakona.

Zakonom je propisana i prekršajna odgovornost kao i novčane kazne u iznosu od 20 do 50 hiljada dinara za one koji odbiju da odgovore na pitanja ili daju netačne i nepotpune odgovore.

Šta ako ste u drugoj zemlji ili gradu kad popisivač zakuca na vrata 

Umesto đaka i studenata koji se školuju u drugom gradu ili inostranstvu, odgovore na pitanja mogu dati članovi njihovih porodica koji su tu kada popisivač dođe.

Isto važi i za sve koji su zbog posla ili iz bilo kog drugog razloga van grada u vreme popisa.

Svi oni će biti popisani i u mestu gde žive kao „privremeno prisutna lica“, ali će ući u statistiku kao stanovnici mesta gde su prijavljeni.

Kada je reč o onima koji su iz bilo kog razloga van zemlje tokom popisa, podatke mogu dati članovi porodice koji su u Srbiji.

Za odsutne osobe postoji i poseban set pitanja o dužini boravka, prirodi odsustva i koliko planiraju da ostanu van grada ili zemlje.

Kako prepoznati popisivača?

Popisivač nosi legitimaciju koju je u obavezi da Vam pokaže pre nego što uđe u Vaše domaćinstvo.

Na prednjoj strani legitimacije nalazi se logo RZS-a, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte.
Na zadnjoj strani legitimacije nalazi se ovlašćenje za rad.

Na osetljiva pitanja građani mogu da odgovore kako žele

Svaki građanin prilikom popisa stanovništva u Srbiji ima pravo da se na pitanja nacionalnosti, veroispovesti i nacionalne pripadnosti, koja spadaju u osetljiva, izjasni onako kako želi ili kako se oseća, rekla je načelnica odeljenja Popisa stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Ljiljana Đorđević.

Ona je na konferenciji za novinare povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova na teritoriji Srbije, koji počinje sutra, rekla da bi na ta pitanja prilikom popisa bilo poželjno da svaki građanin odgovori.

Đorđević je rekla da se odgovori na ta pitanja, ukoliko drugo lice odgovara na njih umesto nekog člana domaćinstva, ne moraju dati.

Među 69 pitanja i neka nova 

Među 69 pitanja naći će se i neka nova. Prvi put se i muškarci pitaju koliko dece imaju (do sada je ovo pitanje postavljano isključivo ženama), a osobe koje su živele u inostranstvu, pored datuma povratka, odnosno doseljenja u Srbiju, sada se pitaju i za datum odlaska u inostranstvo.

Osobe koje su se u mesto popisa doselile iz drugog mesta biće pitane za glavni razlog preseljenja – ovo pitanje ranije se postavljalo samo osobama koja su se u mesto popisa doselila iz inostranstva, a sada se ovo pitanje postavlja i onim osobama koje su se doselile iz drugog mesta u Srbiji.

U Republičkom zavodu za statistiku objašnjavaju da je metodologija ovog popisa usaglašena s metodologijom zemalja koje popis sprovode oko 2020. godine, a u svima njima našlo se i pitanje o broju dece za muškarce, zbog povećanog interesovanja naučne zajednice za muški fertilitet.

Izvor: nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.