Od 1. oktobra smanjenje cene roming mobilnog interneta između EU i Zapadnog Balkana

0

Cene mobilnog inerneta između EU i Zapadnog Balkana biće niže od 1. oktobra ove godine.

Predstavnici Evropske komisije (EC), Regionalnog saveta za saradnju (RČ) i mobilnih operatora iz Evropske Unije i Zapadnog Balkana saglasili su se da cene tarifnih dodataka i posebnih tarifnih paketa između EU i Zapadnog Balkana budu niže od redovnih tarifnih paketa.

„To znači da će građani Zapadnog Balkana moći da koriste tarifne dodatke ili posebne tarifne pakete kroz koje će mobilni internet u romingu postati pristupačniji, sa cenama koje su značajno ispod cena u redovnim tarifnim paketima”, saopštila je kompanija Yettel.

Smanjenje cena biće uvedeno postepeno, kroz nekoliko faza, zaključno sa 2028. godinom, sa ciljem kreiranja još povoljnijih tarifa, a najavljeno sniženje cena u oktobru je prva faza.

Jedan od 38 mobilnih operatora koji su potpisali sporazum je i Yettel Srbija koji je i ;pre zvaničnog uvođenja cena dogovorom, u Srbiji 5. aprila lansirao nove roming dodatke za zemlje EU, koji su povoljniji nego smanjenje ugovoreno tim dogovorom sa idejom da korisnici osete prednosti nižih cena rominga pre uskršnjih i prvomajskih praznika. Inicijativa EU, RČ i mobilnih operatora omogućiće da, kako je navedeno, specijalne roming tarife mobilnog interneta prilikom boravka u EU postanu tržišni standard na području Zapadnog Balkana.

Mobilni operatori regiona Zapadnog Balkana dali su najznačajniji doprinos stvaranju jedinstvene ekonomske zone tog regiona, time što je od 1. jula 2021. u potpunosti ukinuta naplata rominga za sve vrste saobraćaja na području šest ekonomija tog regiona.

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.