Stigli su hladniji dani i izvukli smo jakne iz ormara, pa ne bi bilo loše pripremiti organizam na predstojeću sezonu prehlada, hunjavica i gripa.

Vodeći se za onom “bolje sprečiti, nego lečiti” donosimo vam listu pet dostupnih i jeftinih namirnica kojima možete ojačati imunitet da bi se vaš organizam lakše obranio od nedaća koje donose hladniji dani.

Pa krenimo redom:

Agrumi (pomorandža, limun, grejp)

Vitamin C kojeg možemo pronaći u agrumima (posebno onima iz domaćeg, ekološkog uzgoja) jedan je od ključnih sastojaka koji jačaju imunitet.

Pomorandže uz to sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli koji su iznimno korisni za naš organizam, te hesperidin koji ima snažno protivupalno delovanje.

Limun sadrži mnogo flavonoida, a vitamin C u njemu sadrži jedinstvene fitonutrijente koji su važni prirodni antioksidansi te pomaže u sprečavanju upalnih procesa.

Grejp također obiluje prirodnim vitaminom C koji pomaže u skraćivanju trajanje prehlade i ublažava njene simptome.

Zeleni čaj

Napitak kojeg Kinezi konzumiraju već 4 hiljade godina donosi bogatstvo antioksidansa – flavonoida, polifenola i katehina koji podižu imunitet i štite organizam od gripa i prehlade. Bogat hlorofilom i vlaknima, ovaj čaj će nam pomoći da isteramo toksine iz organizma.

Đumbir

U borbi protiv hunjavice i visoke temperature, đumbir je nezamenjiv saveznik. Deluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprečava nastanak upala, a čaj od svežeg đumbira pomaže pri ublažavanju grlobolje.

Beli luk

Ovaj prirodni antibiotik jedan je od najboljih saveznika našeg zdravlja budući da sadrži više od sto biološki aktivnih tvari uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju našeg imuniteta.

Jogurt i kefir

Za celokupno zdravlje organizma i snažan imunitet ključna je i uravnotežena crevna flora. Dobre bakterije u crevima štite nas od gripa i prehlade, artritisa, alergije i astme, a jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.