Danas je najveći pravoslavni praznik majki – Materice

0

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena, koji uvek pada u drugu nedelju pred Božić.

Toga dana, prema običaju, deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vežu majkama noge, na isti način kao što su njih majke vezivale na Detinjce.

Majka se pretvara da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a ona onda deli poklone i na taj način se „dreši“. Na isti način se vežu i sve udate žene, koje se „dreše“ kolačima ili nekim drugim slatkišima.

Običaj „vezivanja“ i „drešenja“ predstavlja mnogo više od puke igre ukućana, jer se njime potvrđuje veza ljubavi kojom su povezani svi članovi hrišćanske porodice.

Praznik Materice se u novije vreme proslavlja i pri hramovima, naročito po gradovima. Žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodan program u kome učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne žene. One se „dreše“ poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama, krstićima…

Negde se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku puni hrišćanski smisao.

Materice uvek padaju nedelju dana posle Detinjaca, hrišćanskog praznika dece i roditelja, ali i nedelju dana pre Očeva (Oca), praznika svih muškaraca koji su postali tate.

Ova tri praznika imaju za cilj da učvrste jedinstvo u porodici kao nukleusu hrišćanskog sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.