Da li postajemo “krezuba” nacija?

0

Rezultati istraživanja Instituta Batut pokazuju da više od 700.000 građana Srbije, odnosno svaki deseti, nema nijedan svoj zub u vilici.

Od kada odlazak kod zubara nije u paketu obaveznog zdravstvenog osiguranja, broj poseta stomatologu, opao je za 60 odsto.

  • Opasnost od bolesti srca 70 posto je veća kod osoba koje ne održavaju oralnu higijenu, u poređenju sa onima koji peru zube dva puta na dan.
  • Osobe sa zdravim desnima imaju niži krvni pritisak i bolje reaguju na ljekove koji snižavaju krvni pritisak, u poređenju sa pojedincima koji boluju od parodontoze.

Zdravlje usne šupljine bitan je i nedeljivi deo sveukupnog opšteg zdravlja i kvaliteta života svake osobe i znači puno više od samo zdravih zuba. Pregledom usne šupljine može se otkriti koliko smo zdravi ili bolesni, ali isto tako i koliko vodimo računa o svom oralnom i opštem zdravlju.


Koliko vodimo računa o zdravlju zuba? Da li je nedostatak novca zaista jedini razlog za “krezubost nacije”? Koliko je preventiva važna i koliko u nju ulažemo?

Ovo su samo neka od ppitanja na koja bi trebalo da imate odgovor, pre nego što i sami ne postanete “krezubi”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.