Samo prva klasa maline 120 dinara, ostalo po 80 dinara

0

Preduzeće “Sirogojno company” iz Sirogojna na Zlatiboru ponudilo je proizvođačima maline akontnu cenu od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda. Malinari međutim kažu da je ona “ponižavajuće mala” i da nakon nekoliko loših godina predstavlja definitivan krah malinarstva u Srbiji.

Prošle godine otkupna cena maline u Srbiji varirala je od 50 do 140 dinara za kilogram u zavisnosti od klase. Malinari strahuju da će hladnjačari i ove godine koristiti oprobani recept od prošle kada su ubranu malinu masovno svrstavali u nižu klasu kako bi joj “oborili” cenu.

“Na žalost ujdurmama hladnjačara nema kraja. Ovih dana su tako u Prijepolju pojedini hladnjačari najavili proizvođačima da će im, kako stoji u ugovoru, akontnu cenu maline isplatiti do 30. aprila 2020. godine. To je bruka i sramota. Pa zar i u ovako teškoj situaciji malinari treba da svojom crkavicom kreditiraju hladnjačare koji zarađuju na njihovoj muci. Zato i ne treba da čudi što su mnogi malinari potpuno odustali ili smanjili proizvodnju, a procene stručnjaka govore da je već zapušteno oko 60 odsto malinjaka”, kaže Slađana Stanković, predsednica Sklupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.