Od danas počinje probni popis stanovništva

0

U 51 gradu i opštini u Srbiji danas počinje probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava koji će trajati do 30. aprila u ponoć. Njime će biti obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi.

Popisivanje će se prvi put raditi na elektronskom obrascu, uz pomoć laptopova, a građani Beograda, Niša i Novog Sada moći će i da se samopopišu posredstvom „interneta”.


Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja, osim na ona koja se odnose na veroispovest, nacionalnost i stepen invaliditeta. Pitanjima su obuhvaćene osnovne informacije o stanovništvu i domaćinstvima, odnosno stanovima, u skladu s propisima Svetske zdravstvene organizacije i Vašingtonske grupe.

Među njima su, između ostalog, i pitanja koja se tiču demografskih i migratornih pokazatelja, etnokulturalnih i obrazovnih informacija, podataka o zgradama u kojima građani žive, o bračnom i radnom statusu, državljanstvu, broju dece, školskoj spremi, korišćenju kompjutera…

Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova EU. Sprovodiće ga 85 popisivača koji će imati obeležja RZS-a: vidno istaknuto odobrenje za rad, fotografiju i broj lične karte.

Opširnije pročitajte OVDE.

Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.