Elektronski recepti zamenili papirne

0

Od 1. marta u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji počela je primena elektronskog propisivanja lekova. Sistem funkcioniše, tako da pacijenti dolaze kod izabranog lekara koji im propiše lek, a zatim bez ikakvog papirnog recepta odlaze u apoteku, gde na osnovu zdravstvene kartice mogu da podignu lek.

Ovim korakom planirano je da se smanje gužve u ordinacijama lekara po domovima zdravlja, ali i da se uštedi na papirnim receptima, koji su se od vajkada koristili.


Svi podaci o propisanim terapijama, kako akutnih, tako i hroničnih bolesti, beleže se i čuvaju kao važeća lista lekova za svakog pacijenta.

Elektronski recept omogućava lekaru da jasno sagleda disciplinovanost pacijenta, odnosno da li on redovno pije terapiju, a s druge strane, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje apsolutnu transparentnost za svaki propisan lek koji ide na njegov teret. Sada tačno može da se vidi kada je neki lek propisan, u kojoj ustanovi, koji lekar je u tom trenutku i za kog pacijenta napisao e-recept, kada je i u kojoj apoteci pacijent podigao medikament, koji mu je farmaceut izdao preparat…


Najveća korist je da se lekarima smanjio broj kratkih poseta pacijenata, onih koji dolaze isključivo zbog recepta, i to do 60 odsto. Time se otvara dodatno vreme da se posvete akutnim pacijentima, kao i preventivnim i sistematskim pregledima – tvrde u resornom ministarstvu.

Da se podsetimo: uvođenje elektronskih recepata počelo je 31. oktobra 2017, lagano su se iz meseca u mesec umrežavale apoteke i zdravstvene ustanove, a od pre osam dana lek na e-recept može svuda da se dobije.

Od kada je projekat krenuo do sada propisano je nešto više od 88.066.293 recepta, a realizovana su 49.895.452 recepta. To znači da nisu svi pacijenti otišli da preuzmu svoje lekove. U sistemu se sada nalazi 4.099 apoteka koje imaju ugovor sa RFZO, kao i 7.120 farmaceuta i više od 220 ustanova.

Izvor:politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.