U Prijepolju povećan broj prijava porodičnog nasilja

Shodno zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, policijski službenici u Prijepolju izrekli su hitne mere privremenog udaljenja učinioca iz stana u odnosu na 100 lica, što je četiri puta više nego u 2019 godini.

0

Tokom prošle godine, Osnovno javno tužilaštvo u Prijepolju, razmatralo je 187 prijava slučajeva nasilja u porodici, što je gotovo tri puta više u odnosu na 2019. godinu.

Najviše prijava podneto je u Prijepolju, 100, a najmanje u Novoj Varoši – 28. U Priboju je tokom 2020. godine podneto 59 prijava za nasilje u porodici, navodi se u izveštaju OJT Prijepolje.

I dok mediji u Srbiji izveštavaju da broj slučajeva porodičnog nasilja tokom 2020. godine, pod uticajem epidemije korona virusa i vanrednog stanja nije porastao koliko konkretno broj femicida, podaci OJT u Prijepolju govore da je na teritoriji Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, broj prijava porodičnog i partnerskog nasilja tokom 2020. godine u odnosu na 2019. godinu povećan za 123 slučaja.

Na teritoriji ove tri opštine tokom 2020. godine prijavljeno je ukupno 187 slučajeva porodičnog nasilja, što je gotovo tri puta više u odnosu na 2019. godinu kada je evidentirano 64 prijave. Od toga, u Prijepolju 100, Priboju 59 i Novoj Varosi 28 slučajeva.

Shodno zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, policijski službenici u Prijepolju izrekli su hitne mere privremenog udaljenja učinioca iz stana u odnosu na 100 lica, što je četiri puta više nego u 2019 godini. Od strane OJT u Prijepolju stavljen je predlog za produženje izrečenih mera u odnosu na 71 lice, a u 68 slučajeva Osnovni sud u Prijepolju rešenjem je produžio mere za još 30 dana.

I opština Priboj beleži porast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Tokom 2020. policijski službenici izrekli su 59 hitnih mera, što je duplo više u odnosu na 2019. godinu kada su izrečene 22 mere. Nakon procene rizika, u odnosu na 43 lica podnet je predlog za produženje hitnih mera, a Osnovni sud u Priboju je rešenjem , svaku od predloženih hitnih mera i produžio.

Najmanje slučajeva porodičnog nasilja, poredeći sa susednim opštinama, tokom 2020. godine prijavljeno je u Novoj Varoši – ukupno 28, što je za 9 više nego u 2019. godini. Od 21 predloga Javnog tužilaštva, Osnovni sud u Prijepolju produžio je rešenjem trajanje hitnih mera u odnosu na 20 lica.

Ove mere uvedene su novim Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je usvojen u novembru 2016. godine, a stupio na snagu 1. juna 2017. godine. Zakonom je pored hitnih mera,  uvedena i obaveza prijavljivanja nasilja, procena bezbednosnih rizika, specijalizacija nadležnih profesionalaca, obavezna koordinacija i saradnja službi, uspostavljanje jedinstvene i centralne evidencije podataka o nasilju u porodici, kao i kaznene odredbe u slučaju neprimenjivanja ili opstruiranja primene zakona. Svojim rešenjima zakon je trebalo da ispuni standarde koje je postavila Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici, koju je Srbija ratifikovala krajem 2013. godine.

Izvor: PP Media

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.