31. oktobra počinje zimsko računanje vremena

0

U nedelju 31. oktobra u 3h ujutro završava se letnje računanje vremena, odnosno vraćamo kazaljke jedan sat unazad, te ih pomeramo na 2h.

Zapravo, „zimsko” vreme je standardno, ono “pravo” vreme a letnje računanje vremena je kreirano kako bi se bolje iskoristilo sunce i dnevno svetlo leti.

Svi ljubitelji sna i spavanja, ovu noć će imati priliku da spavaju jedan sat duže.

Većina satova na uređajima spojenim na internet ili neku bežičnu mrežu pomeriće se sami, pa se ne morate brinuti oko pomeranja satova na računarima, mobilnim telefonima ili tabletima, novim automobilima…

Iako je Evropska komisija pre tri godine predložila ukidanje sezonskog pomeranja sata, zemlje članice se još nisu složile oko ovoga, a čini se i da neće skoro.

“U nedelju, 31. oktobra, pomerićemo sat”, rekao je u petak portparol Komisije Stefan de Kersmaker odgovarajući na pitanje novinara o tome šta se dešava sa predlogom da se prekine pomeranje sata svake poslednje nedelje u martu i poslednje nedelje u oktobru.

Pomeranje sata trebalo je da prestane 2019. godine, nakon što je bivši predsednik EK Žan Klod Junker 2018. godine predložio da se to sprovede u celoj Evropskoj uniji, ostavljajući članovima da odluče da li će se držati letnjeg ili zimskog računanja vremena, prenosi Hina.

Ovaj režim trebalo bi da važi sve do 25. marta naredne godine kada prelazimo ponovo na letnje računanje vremena, ako nešto u međuvremenu ne promene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.