Preporuke kako se sačuvati tokom toplotnog talasa

0

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavio je preporuke kako se zaštiti od ekstremno visokih temperatura, a glavna je da tokom najtoplijeg dela dana, od 11 do 17 časova, treba izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost. Batut roditeljima ne preporučuje da decu mlađu od četiri godine ne izvode napolje tokom toplotnog talasa, jer su ona posebno osetljiva na visoke temperature.

Batut preporučuje nošenje svetle odeće od prirodnih materijala, zaštitu očiju i glave od sunca, kao i češće odmore u hladovini tokom boravka na otvorenom.

Preporuke su i da se ostaje u zatvorenom, klimatizovanom prostoru, kao i unošenje lakih obroka i dosta tečnosti, pre svega vode.

Iz „Batuta“ naglašavaju da treba izbegavati tešku i visokokaloričnu hranu sa visokim sadržajem šećera, kao pića i napitke koja sadrže alkohol, kofein i šećer.

Tuširanje mlakom vodom preporučuje se nekoliko puta na dan, a pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, neophodno je otvoriti prozore i vrata radi provetravanja.

Hitnu medicinsku pomoć potrebno je pozvati ukoliko neko izgubi svest i u isto vreme ima suvu i toplu kožu, objasnili su iz „Batuta“.

Istakli su i da decu do četiri godine ne treba izvoditi napolje za vreme toplotnog talasa jer su posebno osetljiva na visoke temperature vazduha, već to činiti u ranim jutarnjim časovima.

Dodali su i da decu nikada ne treba ostavljati u parkiranom vozilu na suncu, jer temperature u automobilu, i pored otvorenih prozora, mogu biti i 15 stepeni više nego napolju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.