Danas je dan zaljubljenih

0

Dan zaljubljenih jedan je od omiljenih praznika širom sveta, posebno osobama koje su srećne u ljubavi sa svojim partnerima, a danas, 14. februara svi parovi veličaju svoju ljubav i ovaj dan obeležavaju u paru.

I oni koji nisu sa svojim partnerima u baš nekoj “velikoj ljubavi”, trude se da danas svima pokažu svoju “ljubav”, naročito na društvenim mrežama.

Na današnji dan se širom sveta pošalje preko milijardu čestitki! Treba naglasiti da danas muškarci troše dvostruko više novca od žena.

Tokom današnjeg dana širom sveta zaprosi se više od 10 miliona žena a mnogi parovi se venčavaju 14. februara.

Praznik koji se proslavlja širom sveta 14. februara je Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih. Iako je ovaj dan radan i ne spada u zvanične praznike, širom planete se obeležava uz brojne manifestacije. U zapadnoj varijanti naziva se i Valentinovo, a evo i kako je nastao ovaj praznik.

Valentin, po kome Dan zaljubljenih i nosi ime, bio je pogubljen jer je venčavao vojnike, što je u to vreme bilo zabranjeno od strane rimskog cara Klaudija II, jer je smatrao da su oženjeni muškarci loši u službi vojnika.

Prema verovanju, dok je Valentin odlazio na gubilište, slepoj tamničarevoj ćerki poslao je pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti što mu je ukazala pažnju i potpisao ga sa “Tvoj Valentin”. Ipak, sam Valentin i ovaj praznik povezan je sa ljubavlju tek u četrnaestom veku.

Dana se obeležava poklonima koji su uglavnom srcolikog oblika i crvene boje, a tradicionalno se provodi sa partnerom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.